Märkligt att kommunala Landskrona Energi påbörjat grävningarna för fiberkabel redan innan den tid man först meddlat tycker Asmundtorpsborna (f.v.) Anders Johansson, Hans Norstedt, Jens Lidell och Lennart Johansson som föredrar att få Fibertjänsts kabel till huset, hellre än Landskrona Energis. Foto: Per Eeg-olofsson

Märkligt att kommunala Landskrona Energi påbörjat grävningarna för fiberkabel redan innan den tid man först meddlat tycker Asmundtorpsborna (f.v.) Anders Johansson, Hans Norstedt, Jens Lidell och Lennart Johansson som föredrar att få Fibertjänsts kabel till huset, hellre än Landskrona Energis. Foto: Per Eeg-olofsson

Missnöjet gror i Asmundtorp efter plötsligt nej till fibersamarbete

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. I Asmundtorp är det många som vill ha bredbandsfiber. Många vill också ha det genom bolaget Fibertjänst som tidigare kommit överrens med Landskrona Energi om att få lägga kabel när de ändå gräver. Men avtalet revs och nu svallar känslorna.

– Det här liknar monopolfasoner från Landskrona Energi.
Det säger Asmundtorpsbon Jens Ridell, som i protest startat Facebook-gruppen ”Fibertjänst i Asmundtorp ja tack”med ett knappt 100-tal medlemmar.
Hans, och ett 40-tal andra hushåll som anmält intresse för att få just Fibertjänsts bredbandskabel till huset, känner sig snuvade på konfekten. Det efter att kommunala Landskrona Energi i december sade upp ett samarbetsavtal som bolaget haft med Fibertjänst, och som tillåtit Fibertjänst att lägga ned kabel i de rännor som Landskrona Energi gräver.

Två flugor i en smäll kan tyckas, men i december rev Landskrona Energi alltså upp samförläggningsavtalet med Fibertjänst och påbörjade grävarbetet i Asmundtorp, några veckor tidigare än först aviserat.
– Jag har svårt att förstå varför det blivit så bråttom plötsligt. Från början sa Landskrona Energi att de ville ha minst 60 procents anslutningsgrad i byn för att börja gräva. Men sedan kräver man ingen anslutningsgrad alls och börjar gräva i alla fall, säger Jens Ridell.
Anledningen till att han, och de andra som för kvällen samlats i fotbollsklubbens stuga för att prata med Lokaltidningen, hellre vill ansluta sig med Fibertjänst är enkel menar Jens Ridell:
– De har bättre utbud på tjänster. Till exempel har de Telia och Bredbandsbolaget som internetleverantör.
Orsaken till att Landskrona Energi ändrat sig angående samförläggning är ekonomisk, uppger stadsnätschef Magnus Sjövik. Om fler kablar ska läggas ned måste man gräva bredare och då blir återställandet dyrare.
– Om man lägger en kabel så gräver man 35-40 centimeter brett, men lägger man fler så kan det bli upp till en meter. Kablarna måste ligga med ett avstånd. Vi har räknat på grävlängder och kommit fram till att samförläggning skulle kosta runt 20 miljoner. Jag skulle inte tro att Fibertjänst är beredda att dela på den kostnaden. Och jag skulle tro att det blir billigare för dem att gräva själva.

Något avtal i formell mening har inte funnits med Fibertjänst enligt Magnus Sjövik.
– Nej. Men vi har haft en muntlig överenskommelse, som vi har frångått av ekonomiska skäl.

Angående kritiken mot Landskrona Energis utbud av tjänsteleverantörer säger han:
– Vi har sex leverantörer idag, och fler är på gång. Det man kan hänga upp sig på ät att vi inte har de stora och det är något vi tar till oss efter det här.
Landskrona Energi har inte börjat gräva tidigare än planerat menar han:
– Vi har en tidsplan som vi håller oss till, och den har vi tidigare kommunicerat.

Alternativen

Både ?Landskrona Energi och Fibertjänst vill ha runt 15?000 kronor för att ansluta ett hushåll (15?000 resp. 14?995). Skillnaden är att Fiber­tjänst gräver ända fram till huset medan Landskrona Energi tar extra betalt för grävningen från tomtgräns.


Den stora ?skillnaden finns dock i vilket utbud av teleoperatörer, tv-kanaler m.m. de sedan erbjuder genom kabeln.

Publicerad 27 January 2016 10:00