Svalövs kommun kan andas ut i vindkraftstvist.

Svalövs kommun kan andas ut i vindkraftstvist.

Vindkraftstvist vid vägs ände

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. De tre vindkraftsenreprenörerna Christer Laurell, Håkan Pålsson och Thomas Pålsson får inget prövningstillstånd i hovrätten i sin tvist mot Svalövs kommun.

Det var år 2000 som de tre hade lämnat in ansökan om bygglov för ett par vindkraftverk i Tarstad. Tio år senare fick de byggloven beviljade. Därför stämde de Svalövs kommun för fel och försummelse vid tjänsteutövning och ville ha ersättning för direkta kostnader, merkostnader och utebliven vinst. Kommunen hade enligt dem, gjort felaktiga bedömningar, fördröjt beslut och överklagat vid upprepade tillfällen och därmed orsakat tidsfördröjningen.

Den 9 oktober förra året kom domen i Lunds tingsrätt som gav Svalövs kommun rätt. Vindkraftsentreprenörerna hade inte lyckats visa att ”Svalövs kommun gjort sig skyldig till fel eller försummelse”, enligt domen.
Nu tycks det bli den som står sig. De tre vindkraftsentreprenörerna får nämligen inte prövningstillstånd i hovrätten. Det beslutet går att överklaga till nästa instans före den 24 februari.
– Vi håller på och tittar på domen, så får vi se, säger Christer Laurell.

Kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L) är glad över domen.
– Jag har flera miljoner anledningar att vara jätteglad. Vi räddar skattebetalarnas pengar. Dels slipper vi betala skadestånd, dels får vi ersättning för våra försvarskostnader, säger han.
– Svalövs kommun har idag så många vindkraftverk att vi med råge uppfyllt vår del av rikets behov vad gäller vindkraftsenergi. Nu ser jag gärna att andra energilösningar etablerar sig i vår kommun, som till exempel solkraft. Vindkraften har så mycket negativa effekter. Nu vill vi ha riktigt miljövänliga alternativ istället.

Publicerad 29 January 2016 11:00