Nu lägger "Calle" korten på hyllan

LANDSKRONA. Över 3000 matcher har det blivit. Men när 70-årsdagen nu närmar sig så lägger Landskronas meste fotbollsdomare korten på hyllan.

Det finns väl knappast en fotbollsaktiv i Landskrona som inte någon gång stött på Ingvar Svensson, eller ”Calle” som han är känd som i fotbollssammanhang. Inte så konstigt kanske, med tanke på att det blivit 3045 dömda matcher från 1978 till idag. Men nu tackar han för sig i fotbollssammanhang.
– Jag fyller snart 70. Någon gång måste man dra en gräns och jag har sagt att jag vill sluta medan det fortfarande är roligt och innan någon ber mig, säger Ingvar Svensson och ler pillemariskt.

Som högst har han dömt i fyran och några stora pengar har det aldrig blivit av dömandet. Men mycket annat som Ingvar Svensson sätter stort värde på.
– När man kommer till en idrottsplats långt ute på landet och de säger: ”Nä men det är ju Svensson, sätt på kaffet så han kan få en kopp”. Sådant värmer. Jag tror att jag sett de flesta idrottsplatser i Skåne, orter som Tjörnarp och Norra Rörum som jag aldrig skulle kommit till annars.

Första dömda matchen som han blev inringd till efter avslutad domarkurs minns Ingvar Svensson väl.
– Det var Landora mot Fram, reservlagsmatch. Det var nervöst, men jag gick in i omklädningsrummet och förklarade för spelarna som det var: att jag var ny. ”Vi hjälper dig” sa dom, och de gjorde de också, tog på sig även sånt som gick laget emot.
Under alla de 39 åren som domare säger sig Ingvar Svensson aldrig ha råkat ut för någon allvarligare konflikt, och nyckeln är just en ödmjuk inställning menar han.
– Man kan ha dåliga dagar och göra fel, men är man ärlig och tar man det på sig så blir det inga hard feelings.

Även vid sidan av fotbollen så har det varit arbete med ungdomar som gällt för Ingvar Svensson.
– Jag var speciallärare på högstadiet, de eleverna som ingen annan ville ha skulle man kunna säga, de som blivit svikna av skolan. Jag brukade börja med att rita en ram på tavlan och säga ”håller du dig inom ramen så stöttar jag dig, annars får du klara dig själv”. Det var mång som prövade var ramen gick och det blev många duster, men många av eleverna har blivit vänner för livet, berättar han.

Efter 39 år i domartröjan så finns det gott om dråpliga situationer både på och vid sidan om planen som Ingvar Svensson kan berätta om. Men ett matchminne står ut lite extra.
– Det var 1992, när det var fotbolls-EM i Sverige. Franska landslaget var med i gruppen som spelade i Malmö och låg på träningsläger på Örenäs. Det var spelare som Cantona, Platini och Papin.
– En dag ringer matchtillsättaren och frågar om jag vill åka dit och gå på linjen när laget mötte ett lag med sportjournalister från Canal+. Papin kom springande på kanten som ett jehu och jag vinkade för offside. Då springer han upp till mig, tecknar ”stopp” med handen, tar flaggan och gräver ner den i längdhoppsgropen där bredvid, säger Ingvar Svensson och skrattar.
Efteråt blev det VIP-inbjudan till träningsmatch på Landskrona IP och franska landslagets vimpel på posten.

Frågan är om det helt går att hålla sig ifrån fotbollen efter 39 år.
– Nog kommer det kittla lite när man står vid räcket till våren, men någon gång måste man lämna över.

Vimpeln som var en present från franska landslaget.

Vimpeln som var en present från franska landslaget.

Publicerad 01 February 2016 10:00