Christer Nilsson (V) är en av de drivande i nätverket mot utförsäljningen. I skrivande stund har Facebooknätverket

Christer Nilsson (V) är en av de drivande i nätverket mot utförsäljningen. I skrivande stund har Facebooknätverket "Vi som är emot att Landskronahem säljer ut" 719 medlemmar. Foto: Joel Winqvist

Nätverk överklagar beslut om utförsäljning

Rasar mot affären där delar av Landskronahems bestånd säljs ut

LANDSKRONA. Planerna på att sälja ut delar av Landskronahems bestånd tog Christer Nilsson in i politiken. Nu går han i bräschen för att överklaga beslutet om utförsäljning.
För två veckor sedan beslutade fullmäktige om att sälja av en tredjedel av kommunägda Landskronahems fastighetsbestånd, i syfte att få in pengar för att dels bygga nya bostäder men också renovera slitna lägenheter. När planerna för det hela konkretiserades i våras bildades nätverket "Vi som är emot att Landskronahem säljer ut" på Facebook.
Inför fullmäktigebeslutet lämnades 1 750 namnunderskrifter mot planerna in till kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L).
Landskronabon Christer Nilsson var en av de som engagerade sig i nätverket och hans starka övertygelse om att det är fel att sälja ut gjorde att han under vårkanten gick med i Vänsterpartiet.
Nu är han en av de drivande krafterna i nätverket. I onsdags beslutade gruppen på ett möte att överklaga beslutet om utförsäljning till Länsrätten.
– Vi har hela tiden hävdat att det är vansinnigt att sälja. Det finns inget ekonomiskt skäl till det, ett politiskt skäl kan de ju i och för sig ha men att sälja ut 30 procent ger ett stort hål i allmännyttan, säger Christer Nilsson (V) som tidigare varit engagerad i Hyresgästföreningen.
– Vi är emot försäljningspriset också, för man säljer det för det bokförda värdet, alltså i årsredovisningen, man tar inte marknadsvärdet. Man säljer det litegrann för billigt, tycker vi, om man  nu ska sälja det, menar vänsterpartisten.

Vill bilda förening för att kämpa vidare

Det är värt att kämpa trots att fullmäktige beslutat om affären, tycker han.
– Vi är inte där i dag att Stena fastigheter har tagit över. Det gör dem den 1 september, säger han. 1 225 lägenheter ur Landskronahems bestånd ska säljas. Christer Nilsson är övertygad om att det kommer att bli fler i framtiden. Han riktar en ordentlig smocka mot den politiska majoriteten i staden.
– Det är uttalat att man vill byta ut människorna i stan. Att de som går på bidrag inte ska bo i Landskrona, utan någon annanstans. Här ska bara människor som tjänar pengar bo, hävdar Christer Nilsson.
Vad talar för att er överklagan kommer att ge resultat?
– Jag tror att chansen är ganska liten men gör vi inte det kommer vi att ångra oss sen. Vi måste på alla sätt och vis motverka detta, menar han.
Till hösten är tanken att en förening ska bildas för att fortsätta kampen.
– Det kommer andra förändringar i stan, och då kan man börja jobba med dem, säger han.

Kommunalråd förstår inte kritiken

Birgitta Persson (M) i den styrande majoriteten reagerar när hon får höra att affären ska överklagas.
– Det är inte alls bra. Det behövs göras något i den stadsdelen (Pilängen och Sandvången, reds.anm.), lägenheter behöver renoveras. Det har inte Landskronahem råd att göra. Jag begriper inte varför människor är emot detta, säger hon till Lokaltidningen.
Drygt en miljard kronor ska de 1 225 lägenheterna i de båda områdena säljas för. Kritiken mot att priset är för lågt håller Birgitta Persson inte med om.
– Jag ser det som ett relevant pris, annars hade vi inte gått med på att sälja.
Christer Nilsson hävdar han att målet med affären är att bidragstagare ska flytta ifrån Landskrona, att man från majoritetens håll vill "byta ut folk". Den kritiken tillbakavisar det moderata kommunalrådet bestämt.
– Den synen har vi inte alls, säger hon och förklarar sedan att hyreshöjningar är reglerat i lag och görs ihop med hyresgästföreningen.
Det behöver inte vara så att hyran blir högre bara för att en annan än Landskronahem äger fastigheterna, hävdar kommunalrådet.
– Det skulle bli höjda hyror även om Landskronahem hade haft kvar dem, eftersom det blir en viss hyreshöjning när lägenheter renoveras, säger Birgitta Persson.

null

Publicerad 01 July 2016 15:30