Yousef Abo-Sharkh började tjänsten i april i år.

Yousef Abo-Sharkh började tjänsten i april i år.

Ny tjänst i Svalöv ska hjälpa till med integrationen

Av
Carolina Svensson

Svalöv. Yousef Abo-Sharkh är uppvuxen i Svalöv och kan orten innantill och utantill. Han brinner för välfärdsfrågor och att fånga upp människor och ta tillvara på deras intresse. Det gjorde att han passade perfekt för den nya tjänsten som integrationssamordnare i kommunen.
Efter regeringens beslut att dela ut integrationspengar beslutade Svalövs kommun att tillsätta en tidsbegränsad tjänst på ett år som integrationssamordnare.

Han tog examen i samhällsgeografi med inriktning stadsplanering förra året och kände att tjänsten var perfekt för honom.
– Jag har varit delaktig i olika föreningar tidigare. Jag var bland annat ordförande i Landskronas Unga som får stöd av ungdomens Nykterhetsförbund att anordna olika aktiviteter för unga, säger han
Yousef Abo-Sharkh flyttade till Svalöv 1999 och har alltid trivts bra här. Svalöv har alltid varit bra på integration, men han ville göra det minst lika bra för nästkommande generation.

Flyktingsamordnare Ola Knutsson och fritidschef Niklas Fonskov arbetar redan delvis med integration. Men Yousef Abo-Sharkhs tjänst är en förstärkning efter att pengarna från regeringen kom.
– Jag har bra medarbetare som vill att saker ska ske, säger Yousef Abo-Sharkh.

Vad tjänsten gick ut på var välplanerat redan innan den tillsattes, menar han.
– Jag har kommit igång snabbt. Jag har varit ute bland föreningarna och presenterat mig och informerat om pengar man kan söka för integration och samtidigt skrivit en projektplan.
Det viktigaste för Yousef Abo-Sharkh är att projekten i föreningslivet lyckas.
– Det är kul att se att jag hjälpt till här och där.

Uppgiften som integrationssamordnare är att ta fram det optimala integrationslösningen och att nå ut till medborgarna. Efter semestern ska han sätta ihop en integrationsgrupp bestående av en person från varje sektor i kommunen. Där ska de diskutera och utbyta idéer om hur man kan jobba med integration och nå ut.
– Det finns bra integration men det handlar om att ge stöd och stärka, säger Yousef Abo-Sharkh.
Som samordnare ska han även vara länken mellan kommunen och föreningarna.


Publicerad 01 July 2016 08:00