I september hoppas familjen kunna göra resan till Disney World i Florida. Foto. Mosthotos.com/privat

I september hoppas familjen kunna göra resan till Disney World i Florida. Foto. Mosthotos.com/privat

Vännerna gör sjuka Alicjas dröm till verklighet

Deras insamling ska finansiera drömresa till Disney World

LANDSKRONA. Alicja Skowronski är i många avseenden som vilken annan sjuåring som helst. Hon är en levnadsglad liten tjej som älskar att pyssla och drömmer om att få åka till Disney World i Florida. Hon är även flickan som varje dag kämpar mot sin obotliga cancer och som inte vet hur lång tid hon har kvar med sina nära och kära. 
 Hennes framtid är så oviss och vi vet inte hur länge till vi kommer få ha kvar henne, säger Diana Nilsson Collin, en nära vän till familjen, som tillsammans med tre andra dragit igång en insamling på Facebook för att kunna förverkliga Alicjas dröm om Disney World medan det ännu finns tid.
 Egentligen skulle vi vilja skicka iväg familjen imorgon, men just nu är det för varmt i Florida. Alicja fixar inte riktigt det.
Tanken är istället att familjen ska få åka i september, något som Alicja ser mycket fram emot.
 Hon är så tacksam. Hon har nu börjat förstå att det verkligen kommer att ske. Det gör att hon orkar kämpa ännu lite mer, säger Diana. 
Det var i februari 2014 när Alicja var 5 år gammal som en tumör upptäcktes i hennes hjärna.
Hon opererades snabbt efter upptäckten och genomgick 32 stråltillfällen under loppet av tre månader. Till en början såg prognosen god ut och Alicja friskförklarades under nio månader. Men glädjen och lättnaden blev inte långvarig.
Efter sommaren upptäckte läkarna att tumören hade kommit tillbaka och Alicja opererades på nytt. Efter det hamnade hon på intensiven i tio dagar till följd av komplikationer som gjorde att hon blev förlamad i svalget. 
Men trots operation och ytterligare strålbehandlingar fortsatte cancern att sprida sig. I dag har Alicja sex olika hjärntumörer och ingen vet hur länge hennes kropp kommer orka.
 De behandlingar hon får nu är för att bromsa sjukdomsförloppet. En av tumörerna sitter väldigt illa till vid ryggraden. Växer den mer kommer den täppa till helt och då stänger hennes kropp ner, förklarar Diana. 
Initiativet till insamlingen tog vännerna för en dryg månad sedan och responsen har varit över all förväntan.
 Det började med att Alicja började prata om Disneyland och om hur gärna hon skulle vilja åka dit och träffa Stitch från filmen Lilo och Stitch som är hennes favorit. Efter långa perioder av sjukskrivningar och vabbande tillåter inte familjens ekonomi en sådan resa och vi började därför fundera över vad vi som vänner till familjen skulle kunna göra. 
Resultatet blev ett försök på Facebook. 
 Vi skapade en sida och delade ett inlägg. Det dröjde inte mer än 30 minuter innan vi hade första insättningen.
I skrivande stund har vännerna fått in över 30 000 kronor från både företag och privatpersoner och varje dag fortsätter bidragen trilla in. 
 Vi hade absolut inte förväntat oss en sådan respons. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga, mer än tack! Det här är helt otroligt.
Vill du också vara med och bidra till att Alicjas dröm blir verklighet hittar du insamlingen här. 
 
 

Publicerad 01 July 2016 06:00