Går som en dans. Det mesta flyter på för Lena Bergkvist – dansdrottning och karnevalsgeneral och ständigt i händelsernas centrum.

Går som en dans. Det mesta flyter på för Lena Bergkvist – dansdrottning och karnevalsgeneral och ständigt i händelsernas centrum.

Karnevalsgeneralen som tar ut svängarna

Landskronabor: Lena Bergkvist

Av
PER OHLSSON

LANDSKRONA. Hon har verkligen försökt klippa banden med födelsestaden vid Öresund. Prövat lyckan i Schweiz, pluggat i Stockholm och Lund och guidat turister i Barcelona. Men alla vägar bär hem till Landskrona för karnevalsgeneralen Lena Bergkvist.
Dags igen att sy ihop sommarens festligheter.
Vi träffas i Landskrona Dansstudio på Ödmanssonsgatan 12. Hos kvinnan som gör vad som faller henne in. Så att det blir gjort. Som att, helt utan egna referenser, starta lokal dansutbildning.
– Min dotter Kim dansade, sjöng och spelade och jag har tillbringar åtskilliga timmar i bilar i städer som Lund, Malmö, Helsingborg och Eslöv när hon varit runt och tränat. Jag tyckte det var synd att utbudet saknades här i stan.
Alltså öppnade hon en egen studio.
– Det var kul att göra något för barn och ungdomar. Det är rätt typiskt jag – jag går på impuls och lust och jag älskar den kreativa upptaktsfasen. Så 2008 körde vi igång med 19 elever och Kim och två av hennes kompisar som lärare.
Då höll hon till i en sal på Sandvången, som rätt snart var för liten. I dag huserar Landskrona Dansstudio i två etage med fem danslokaler och två musikrum. Ledarstaben har växt till 15 personer och cirka 450 elever tränar dans, teater och musikal.
– Vi var igång i en lokal i Svalöv också men det var lite svårt att hitta ledare, så nu får Svalövsborna komma hit och dansa i stället.
Tar du själv ut svängarna numera, Lena?
– Jag hängde på några vuxengrupper i början men kände rätt snart att tiden var för knapp. Jag har ju två heltidsjobb – dels här på studion och dels som ansvarig för Landskronakarnevalen – och behöver knappast fler tider att passa.
Hur håller du igång fysiken för att orka med tempot?
– Jag springer och så tränar jag styrka hemma. När jag fyllde 50 förra året fick jag en personlig löpcoach som present och att åka ner till Malmö och få specialträning av henne var som att kastas tillbaka till friidrotten jag höll på med som ung.
Jag vet att du idrottat mycket. Berätta.
– Gymnastik, utförsåkning och inte minst rugby, som var rätt stort i Landskrona på den tiden och som jag fortsatte med i Stockholm när jag flyttat dit. Klubben där hette Getingarna och det slutade faktiskt med SM-guld. Skidåkningen tog mycket tid också. Vi åkte utför hela familjen, var iväg flera gånger om året och jag gick med i Landskrona Ski och utbildade mig till skidlärare och tävlade lite. Efter gymnasiet drog jag till Schweiz och jobbade som diskare i Alperna för att kunna åka ännu mer.
Sedan..?
– Gud, det här blir rörigt. Jag flyttade till Stockholm och gick beklädnadsteknisk utbildning, sedan till Spanien och Barcelona där jag var turistguide men också startade mitt första företag och sydde och sålde kläder till spanjorer. Det gick sådär. Därefter Stockholm igen innan jag började läsa konstvetenskap i Lund. Sedan tänkte jag bli civilingenjör inom datateknik men kände att jag nog inte hamnat rätt, och så skaffade jag lite barn under tiden. Okej, hängde du med?
Jo, men hur fick du in en fot i nöjesbranschen?
– Musiken har alltid tagit stor plats. Pappa spelade cello och jag började min karriär med tvärflöjt. Men det var inte så häftigt och jag var inte inne på det klassiska. Någon satte en gitarr i händerna på mig och rätt snart en bas. Under hela gymnasietiden spelade jag i tjejbandet Kajsa G, sedan i andra konstellationer och så blev jag tillfrågad att vara med i Bloosblasters. Där träffade jag Dennis (Westerberg), min man. Vi matchar varandra bra. Han är strukturerad och jag är modig skulle man kunna säga, och vi drog igång vårt första projekt 2008 med en Landskrona-cd.
Hur länge tänker du vara karnevalsgeneral?
– Dennis och jag kom med som scenbokare 2010, då Olle Larsson höll i det. Och så har vi ju spelat ibland och arrangerat vissa dansnummer. 2012 vann vi upphandlingen med vårt företag Creandia. Vi tog en paus 2014 men är på igen och kör tredje året i rad nu.
Och nästa år, och nästa igen..?
– Jag är huvudansvarig nu. Vi ligger bra framme med finansieringen och kan ha fokus på innehållet. Vad som händer sedan vet jag inte, men visst fortsätter jag gärna om förutsättningarna är de rätta.
Vad vill du med karnevalen?
– Skapa delaktighet och ge något åt alla. Det hade förstås varit jätteroligt att kunna knyta upp en riktigt het internationell artist, så att vi lockar hit ännu mer folk, kanske även från Danmark.
Ni bor i Landskrona, men du har sagt att du är en storstadsmänniska.
– Ja, vi blir nog kvar och gör våra resor i stället. Det är ju nära till större städer med större utbud. Här känner vi otroligt mycket folk och jag vet alltid vart jag ska vända mig. Det är trygghet. Och så händer det otroligt mycket – det byggs och snackas idéer.
Men alla känner sig inte trygga i Landskrona...
– Nej, men det där är SÅ överdrivet. Det händer mycket mer skit i Helsingborg och Malmö. Vi bor mitt i stan och jag är aldrig orolig och dansstudion ligger i kvarter med dåligt rykte men här har över huvud taget inte hänt något.
Full rulle hela tiden. Finns det något som gör dig skraj?
– Hm, jag vet inte. Jag är en utpräglad tävlingsmänniska och senaste gången min man och jag var iväg på skidsemester, det var fem år sedan, så bestämde vi att det fick vara sista gången. Alltså, jag älskar snö och vidder men vi utmanar varandra och åker inte safe. Man vill vara först och jag är det om det är tillräckligt svårt eller puckelpist, men samtidigt får man en tankeställare när andra råkar ut för olyckor. Nä, det är faktiskt inte värt det.

I planernas värld. 2017 är här, och därmed nya karnevalsupptåg.

I planernas värld. 2017 är här, och därmed nya karnevalsupptåg.

FLER LANDSKRONABOR

Tidigare avsnitt i serien; författarparet Grimwalker, katolske pater Roman Kepa, ex-gymnasten Josefine Olsson, researrangören Patrik Johansson, tv-prästen Jessica Menzinsky, journalisten Ali Alabdallah, kocken Jonas Nilsson, Malvans välgörare, kickboxningsbasen Emma Ankargren, kulturstipendiaten Natalie Holst fotbollsprofilen Billy Magnusson och historikern Åke Jönsson. Se länkar längre ner på sidan.

Publicerad 19 January 2017 08:00