Tänder facklan. Tanja Ek och Suha Alrawi vill få Landskronaborna på benen igen. ”Nån-annan-ismen är inget för oss”, säger Tanja.

Tänder facklan. Tanja Ek och Suha Alrawi vill få Landskronaborna på benen igen. ”Nån-annan-ismen är inget för oss”, säger Tanja.

De brinner för en tryggare stad

Landskronaborna Suha Alrawi och Tanja Ek: "Vi vill skapa bra mötesplatser"

Av
PER OHLSSON

LANDSKRONA. När det brann på Pilängstorget mellan jul och nyår och en pizzeria och flera butiker utplånades, då satte Tanja och Suha ner foten. Någon måste göra något, sa Landskronakvinnorna och drog igång en antivåldsmanifestation. Det är bara början lovar de.
För några månader sedan lämnade Suha Alrawi staden hon älskar.
Familjen – förutom Suha även man och fyra döttrar – flyttade ur lägenheten på Tranchellsgatan för lugnare vardagstillvaro.
– Det var ingen bra miljö för tjejerna att växa upp i. Jag var orolig hela tiden och vågade inte ha barnen ute på gården.
Vad hände då?
– Det var bråk och polisrazzior titt som tätt och till och med skottlossning. Vi letade rätt länge efter annat boende. Jag kollade i Lomma där jag jobbar, i Lund där jag varit mycket och i andra kommuner i närheten. Men sedan hittade vi ett hus i Asmundtorp och kom överens om att det var det bästa. Tjejerna har sina kompisar här och alla går på Västervång och vill gå kvar på skolan, säger Suha.
Tanja Ek jobbar inom barnomsorgen och är också mamma. Till två vuxna, utflugna barn.
– När ungarna var små bodde vi i Billeberga och det var förstås lugnare. Men jag är själv uppvuxen i Landskrona och har flyttat tillbaka hit på senare år. Det är jättestor skillnad mot när jag var tonåring. Då kunde man röra sig obehindrat i stan, tänkte över huvud taget inte på att något skulle hända, säger Tanja.
Ni drog igång en anti våldsmanifestation på nyårsdagen. Hur föddes tanken?
– Vi fick kontakt på Facebookgruppen Landets krona i vårt hjärta. Jag tyckte att Suha hade vettiga idéer och skrev bra. Det hade varit så mycket elände med sprängningar, bilbränder och rån. Så jag tog kontakt. Vi hade inte träffats innan men vi kom överens om att starta en fackeltåg för att engagera folk, berättar Tanja.
Det var en opolitisk manifestation och närmare hundratalet personer av olika etnicitet och bakgrund dök upp. Visst, fler synliga poliser är önskvärt, men framför allt vände sig arrangörerna till vanliga Landskronabor.
– Vi vill skapa bra mötesplatser. Som i Lomma där jag jobbar inom socialtjänsten. Där finns ställen där folk träffas över generationsgränserna, dit vuxna kommer och är en naturlig del av ungdomarnas vardag. Politikerna här borde tänka på det, säger Suha.
– Alla är ju inte idrottsintresserade. Jag skulle vilja se mer av gamla tiders fritidsgårdar, dit ungarna bara kan gå och hänga, fortsätter Tanja.
Hur går ni vidare?
– Nu har vi träffats ett par gånger och lagt upp riktlinjerna. Det blir en ny manifestation den 12 februari då vi går från Pilängstorget till Rådhuset igen, fast en lite annan väg den här gången. Ungefär en gång i månaden hade vi tänkt tåga genom stan, berättar Tanja.
– Och så drog vi igång en ny Facebookgrupp förra helgen. Den heter Landskronas Fackla och samlar folk som vill göra något åt situationen, fortsätter Suha.
– Vi behöver fler engagerade, men tyvärr är det ju så att de flesta bara snackar. Det är det vi vill ändra på, vi tillhör inte ”nån-annan-ismen”, slår Tanja fast.
– Vi får lära oss efter hand. Som att man måste söka tillstånd för ett fackeltåg genom stan, och att det kostar en slant varje gång.
Två Landskronatöser med brokig bakgrund och, trots allt, stor framtidstro. Det är en bra start när de nu tänt en fackla mot våld och bränder.
Har ni varit engagerade förr?
– Jag försökte dra igång fritidsverksamhet ute i Billeberga när jag bodde där. Men det är få som vill offra en fredagskväll för våra ungdomar och för ett bättre samhälle. Gunlög Stenfelt, som är kommunfullmäktiges ordförande, tog kontakt med oss nyligen och ville höra våra åsikter, och vi hade ett bra snack, säger Tanja Ek.
– Det händer mycket positivt i Landskrona. Det byggs nytt och företag etablerar sig här. Men alla måste inkluderas och det måste finnas boende för alla, inte minst ungdomar som vill flytta hemifrån. Om vi bara får skrytbyggen så förstärks de socioekonomiska problemen. Och förresten, vi kan inte vänta på att politikerna ska agera. Föräldrar och vanliga Landskronabor måste engagera sig, säger Suha Alrawi.

FLER LANDSKRONABOR

Tidigare avsnitt i serien; författarparet Grimwalker, katolske pater Roman Kepa, ex-gymnasten Josefine Olsson, researrangören Patrik Johansson, tv-prästen Jessica Menzinsky, journalisten Ali Alabdallah, kocken Jonas Nilsson, Malvans välgörare, kickboxningsbasen Emma Ankargren, kulturstipendiaten Natalie Holst fotbollsprofilen Billy Magnusson, historikern Åke Jönsson och karnevalsdrottningen Lena Bergkvist. Följ länkar efter artikeln.

Publicerad 24 January 2017 08:00