Mormor Maja var dotter till en spettekaksbakerska från Snälleröd och fick chansen att studera på Fridhem. Jan Sigurd återvänder själv till folkhögskolan för att hålla sommarkurser, nu med deckarskrivande på repetoaren.

Mormor Maja var dotter till en spettekaksbakerska från Snälleröd och fick chansen att studera på Fridhem. Jan Sigurd återvänder själv till folkhögskolan för att hålla sommarkurser, nu med deckarskrivande på repetoaren.

Ny rekordsommar för Fridhem

Jan Sigurd återvänder till mormors kunskapskälla -- med nytt deckartema

Av
Per Ohlsson

SVALÖV. Författaren Jan Sigurd har ett speciellt förhållande till Fridhem, där hans mormor var kvinnlig pionjär i början av 1900-talet. I sommar står han för en av nyheterna när folkhögskolan åter slår rekord och presenterar landets digraste kursutbud.
Kreativ ståuppimpro är en hybrid mellan teater och standup. En femdagarskurs med regissören Marvin Yxner och komikern Martin Svensson som ciceroner.
– Det är en av nyheterna vi kan erbjuda. Totalt har vi över 80 olika alternativ under sex veckor. Vi har ökat ständigt sedan vi körde igång för 18 år sedan och har största sommarutbudet av landets folkhögskolor, berättar skolans kursproducent Daniel Unnerbäck.
Författaren Jan Sigurd, som har Fridhems folkhögskola i generna, presenterar en annan nyhet.
– Min mormor Maja, som var dotter till en spettekaksbakerska från Snälleröd, skrevs in som en av de första flickorna på skolan ett tiotal år innan kvinnorna fick rösträtt i Sverige. Tiden där förändrade hennes liv, hon blev själv folkskolelärarinna och tragglade rättskrivning med min morfar Frans, som förresten kom från Forestad. Sedan har två av mina egna barn gått på filmlinjen på Fridhem också, berättar Jan Sigurd.
I sommar håller han i tre kurser. Bland annat en ny deckarvariant.
– Jag har själv skrivit en deckartriologi tillsammans med min kusin Hans Vennersten och nu håller vi faktiskt på med två nya böcker. Genren tar hand om vreden i samhället, kan man säga. Men det är förstås viktigt att ställa sig frågan varför man vill skriva just deckare.
Vad håller du själv på med just nu?
– Mest av allt är jag mitt uppe i en ny bok om Fritiof Nilsson Piraten, och hans sista år i Malmö. Han gick bort 1972 men jag har intervjuat en hel del folk som hann träffa honom, och jag skulle gärna vilja träffa ännu fler som har något att berätta. Förresten, är det någon som vet något så får de gärna ta kontakt med mig på min hemsida (jansigurd.com).

Mer om landets största kursutbud

Med drygt 80 kurser har Fridhem särklassigt störst sommarutbud av landets cirka 150 folkhögskolor. Läs hela programmet på webbsidan:

fridhem.fhsk.se

 

Publicerad 26 January 2017 08:00