Från Syrien till Skåne -- från Damaskus till Svalöv. Barnläkaren Abdulatif Hasan är beredd att träda i tjänst på vårdcentralen när Socialstyrelsen fixat formaliteterna. foto: Mikael öhrn

Från Syrien till Skåne -- från Damaskus till Svalöv. Barnläkaren Abdulatif Hasan är beredd att träda i tjänst på vårdcentralen när Socialstyrelsen fixat formaliteterna. foto: Mikael öhrn

Från krigets Syrien till läkartjänst i Skåne

”Jag vill gärna ge tillbaka som tack för allt stöd”

Av
PER OHLSSON

SVALÖV. Snart kan Abdulatif Hasan kvittera ut svensk legitimation och börja jobba på vårdcentralen i Svalöv. Barnläkaren från Damaskus tas emot med öppen famn. En lycklig konsekvens på lokal nivå, av en tragisk situation skapad av små och stora krigsherrar.
Han kom till Landskrona för tre år sedan. På flykt från kaos och krig.
– Jag har en syster som bott här i nästan 25 år, så det var familjens mål, berättar Abdulatif Hasan.
I Syriens huvudstad Damaskus jobbade han både på vårdcentral och som barnläkare på sjukhus.
I våras började han praktisera och i somras fick han en provtjänst på sex månader i Svalöv, och dörrarna öppnades till den svenska arbetsmarknaden. Vilket sannerligen inte är en självklarhet ens för välutbildade invandrare.

I förra veckan kom exempelvis SNS Konjunkturrådet med en rapport om situationen på arbetsmarknaden. Visserligen fungerar den svenska arbetsmarknaden väl för de flesta. Sysselsättningen är rent av EU:s högsta, men det finns undantag. Forskarna bakom rapporten konstaterar att tre kategorier – lågutbildade unga, arbetslösa äldre och utomeuropeiska invandrare – får allt svårare att hitta jobb.
– Vi hade lite tur eftersom Abdulatif hade fått kontakt med en distriktsläkare som jobbar här och som också gick in som handledare för honom. Vi har varit jättenöjda och ingen vore gladare än jag om vi kunde behålla honom hos oss, säger verksahetschefen Cecilia Persson.
Hon har sett stora fördelar, inte minst med att ha en läkare som behärskar arabiska på vårdcentralen.
Den 18 januari slutade provtjänstgöringen och dagen efter skickades ansökan om svensk läkarlegitimation in till Socialstyrelsen. Normalt sett tar det ett par veckor att behandla ärendet.

Är det stor skillnad att jobba i Sverige och Syrien?
– Vårdpersonalen här är högre utbildad. Sedan är det större krav på dokumentation och det kan ju vara lite krångligt i början, säger doktor Hasan från Damaskus.
Han har varit i Stockholm och gått en kurs i samhälls- och författningskunskap, som han klarade galant. Hemma i Landskrona går de tre barnen i Västervångskolan och lär sig svenska med rasande fart.
– Jag vill gärna jobba här på vårdcentralen och ge tillbaka som tack för allt stöd jag fått. Längre fram kan jag tänka mig att arbeta som barnläkare igen, säger Abdulatif Hasan.

Rådets råd

SNS Konjunkturrådet är näringslivsanknutet och består av ekonomer. De rekommenderar följande för att minska tröskeln till arbetsmarknaden för nyanlända:
1) Snabbare etableringsinsatser.
2) Svenskundervisning och möjligheter till praktik i väntan på asylbesked.
3) Etableringsinsatser och validering ute på arbetsplatserna.
4) Enklare regler för sysselsättningssubventioner.

Publicerad 31 January 2017 05:00