Ännu en vinstlott. Verksamhetschefen Cecilia Persson kan glädjas åt att fler och fler läkare valt att stanna i Svalöv. Abdulatif Hasan gör det gärna.

Ännu en vinstlott. Verksamhetschefen Cecilia Persson kan glädjas åt att fler och fler läkare valt att stanna i Svalöv. Abdulatif Hasan gör det gärna.

Vårdcentralen där det inte råder läkarbrist

"Det är till och med så att hyrläkare stannat kvar"

Av
PER OHLSSON

SVALÖV. Någonting har hänt. Från att ha varit beroende av kostsamma hyrläkare har vårdcentralen i Svalöv plötsligt kunnat fylla upp samtliga tjänster med fast personal.
Läkarbristen är akut på sina håll och för ett år sedan var inte Svalövs vårdcentral något undantag.
I dag ser det annorlunda ut.
– Sedan början på november har jag bara fasta läkare. I dag jobbar sju distriktsläkare här, plus att vi har ST- och AT-läkare som gör sina tjänster hos oss, berättar Cecilia Persson, som varit verksamhetschef sedan den 1 mars 2013.

Många skulle vara avundsjuka. Vad gör ni rätt?
– Vi har jobbat hårt med arbetsmiljön... och så har vi haft tur.

Tur? Förklara...
– Ja, vi fick hit en polsk läkare som trivdes och lockade hit duktiga landsmän från olika håll. Det är till och med så att en hyrläkare stannade kvar här och tog en fast tjänst, trots att det betydde mindre i lönekuvertet.

Hur många patienter har ni?
– Jag kollade faktiskt samma dag som vi blev tio miljoner invånare i Sverige och då var det drygt 10 400 listade här.

Och hur tuff är konkurrensen?
– Det är i ytterområdena av kommunen som den kan märkas – i orter som Tågarp, Kågeröd och Teckomatorp. Där är det ju inte så långt till tätorter i andra kommuner och andra vårdcentraler. Men här i Svalöv är vi ensamma.

null

Publicerad 31 January 2017 05:00