Elin Nordén och Stefan Albrekt kallar till torpmöte i en spirande by.

Elin Nordén och Stefan Albrekt kallar till torpmöte i en spirande by.

Nu är det miljötänk som gäller i Teckomatorp

Från giftby till ekoby...

Av
PER OHLSSON

TECKOMATORP. Hög tid att tvätta bort giftstämpeln. Elin Nordén och Stefan Albrekt i Teckomatorp Tillsammans vill se ett levande, grönt samhälle.
När Stefan Albrekt flyttade till Teckomatorp som liten knatte fanns mängder av butiker i byn.
– Far fick jobb på laboratoriet på BT Kemi 1968, men han märkte snart att saker inte var som de skulle och slutade ett par år innan giftskandalen på 70-talet.
45 år har gått sedan orten fick sin stämpel, och nu sitter Stefan och spånar med Elin Nordén, som flyttade hit 2011 och driver Teckomatorps humorfabrik tillsammans med sin sambo Mats Andersson.
– Det här är en fantastisk plats, och nära till hela Skåne. Här finns säkert massor av duktiga entreprenörer som inte fått spelrum, säger hon.

De talar om naturliga samlingsplatser, om att locka hit fler affärsidkare och om kulturella arrangemang, men också om samordnade upphandlingar inom servicesektorn.
Teckomatorp växer och därmed också förutsättningarna.
– Jag har försökt förut men fick en nytändning när kommunen sträckte ut handen förra året. Det finns en jordnära utvecklingsplan i dag och vi vill vara en samtalspartner, säger Stefan.
– Vår uppgift är att förverkliga tankar, fortsätter Elin.
Och så vill de vända på begreppen.
– Det som hände under skandalåren ledde till att vi fick en av världens bästa lagstiftningar och nu ser vi gärna en företagspark med miljöprofil. Kanske en satellit till Ideon i Lund, men utan att folk ska behöva åka härifrån för att jobba.
De nämner små lokalsamhällen i närheten, som Röstånga och Flyinge, med levande, ideella intresseföreningar.
– Vi ska bli Sveriges bästa byhåla med nischade butiker, säger Stefan Albrekt.
– Nyckelordet är tillsammans och vi vill vara en paraplyorganisation. Torpmötet i maj blir startskottet, säger Elin Nordén.


Nya tag kring stationen.

Nya tag kring stationen.

Grön butik visar vägen

När Charlotta Eldh flyttade sin verksamhet in till Teckomatorp så föll en grön pusselbit på plats.
Samhället har saknat en centralt belägen affär i segmentet blommor och trädgård.
– Jag har drivit Grönt och fint under boken som gårdsbutik i fyra år men samlar allt inne i Teckomatorp nu, berättar Charlotta Eldh.
– Förr fanns det ju enormt mycket butiker här – kläder, cyklar, konditori, allt...
Med bättre kommunikationer och inflyttning finns förutsättningar för att fler näringsidkare ska våga satsa.
– Bara i den här butiken har det varit mängder av verksamheter tidigare. Här har varit gym, cykelaffär, galleri och till och med skola och från början var det skofabrik. Nu utökar jag själv med snittblommor och krukväxter, och hållbarhet är nyckelordet. Det är livstidsgaranti på mina holländska trädgårdsredskap, berättar Charlotta Eldh.
Kunden Tove Lorentz påminner också om en svunnen tid.
– I huset där jag bor fanns en hattmodist tidigare. Klart det är positivt om vi får tillbaka lite av det gamla utbudet, säger hon.
Mycket förändras när Söderåsbanan öppnas för persontrafik om några år och Teckomatorp blir en verklig järnvägsknut.
– För oss är det viktigt att ha en dialogpartner och vi tycker det är positivt att man sneglat på hur man jobbat med Röstånga Tillsammans, säger Katarina Borgstrand, näringslivs- och turismchef i Svalövs kommun med anledning av initiativet Teckomatorp Tillsammans.
– Vi har nyligen träffat företagare i Billeberga och Teckomatorp och kan konstatera att det generellt finns önskemål om bostadsbyggande i båda orterna. När det gäller nya intresseföreningen i Teckomatorp ser vi fram emot mötet i maj för att se vilka frågor som dyker upp då, fortsätter Katarina Borgstrand.
Grönt och fint håller inledningsvis öppet torsdag till lördag. Det är långt kvar till gamla tiders butikstäthet, men inflyttning och utveckling går hand i hand. Och nu blommar det till och med i en av lokalerna på Nygatan.


Tove Lorentz, till höger, välkomnar ett grönt alternativ. Charlotta Eldh är först i blomsterbranschen sedan 1980-talet. ?

Tove Lorentz, till höger, välkomnar ett grönt alternativ. Charlotta Eldh är först i blomsterbranschen sedan 1980-talet. ?

Nytt på Nygatan. Stefan Albrekt från Teckomatorp Tillsammans, gillar att butikslokalerna fylls på med verksamhet igen.

Nytt på Nygatan. Stefan Albrekt från Teckomatorp Tillsammans, gillar att butikslokalerna fylls på med verksamhet igen. "När jag flyttade hit -68 fanns det nog 50 olika butiker", säger han. Här med Charlotta Eldh och Tove Lorentz.

TORPMÖTE MED TECKOMATORP TILLSAMMANS

Vad: Lokal inspirationsträff med mycket humor och lite allvar. Med inslag av lokala idésprutor, representanter från Svalövs kommun, underhållning (ståupparen Khalid Geire) och annat smått och gott.
När: Onsdagen 3 maj kl 19.
Var: Folkets hus i Teckomatorp.

Publicerad 10 April 2017 15:30