Temat för Gunnar Bergmans utställning är tankar vid vatten och den övre tavlan är en vy från Ålands hav, medan den nedres rika färger hör hemma vid någon damm som mest finns i fantasin. Foto: Malin Nävelsö

Temat för Gunnar Bergmans utställning är tankar vid vatten och den övre tavlan är en vy från Ålands hav, medan den nedres rika färger hör hemma vid någon damm som mest finns i fantasin. Foto: Malin Nävelsö

Bibliotek vill gärna bli konsthall

Av
Malin Nävelsö

KONST. Våren är konsttid i Skåne, men den som vill kan faktiskt ta en liten minkonstrunda under Kulturveckorna också. Galleri Bergman i Tågarp, Företagsalliansens lokaler samt Kågeröds bibliotek är några platser där man kan njuta av konstverk. Eva Nelander-Juntunen i Billeberga arbetar i många tekniker, men till utställningen på Företagsalliansen blir det mest textilkonstverk.
- Den här till exempel är gjord på ett gammal fläckig overall som jag hittade på en bastutrappa i Finland, säger hon och visar på en triptyk i lapptäckesteknik i mättade, höstiga färger.
Mer kultur behövs
Lite mer initiativ från kommunens sida på kulturfronten hade inte varit fel, menar Eva Nelander-Juntunen.
- Jag har bott här sedan 1974 och vi har fortfarande inte ens någonstans att ställa ut, säger hon.
Gunnar Bergman, som själv driver galleri i Tågarp där han ställer ut under Kulturveckorna, håller med om att kommunen kunde vara mer aktiv när det gäller konst och kultur.
- Här finns ju många fina initiativ och föreningar, som de skulle kunna ta tag i, säger han.
Utställningsplats på gång
Möjligheterna att ställa ut konst i kommunen kanske ändå är på väg att förbättras. På nyrenoverade Lunnaskolan i Kågeröd har biblioteket stora fina väggar som bibliotekarien Catarina Jacobsson gärna hade sett fulla med konst.
- Anne Mone Eriksen är vår första konstnär som ställer ut nu i samband med Kulturveckorna. Jag hoppas att intresset är så pass stort att vi ska kunna arrangera två större utställningar om året plus några mindre däremellan, säger Catarina Jacobsson.
Anne Mone Eriksen är ursprungligen från Danmark. Hon bor och arbetar på Söderåsen.
- Väder och ljus är något som upptar mig i många tavlor, säger hon.
Anne Mone Eriksens utställning på biblioteket i Kågeröd pågår även efter Kulturveckorna, till och med 22 oktober.

Konst under Kulturveckorna

* Textilkonst och keramik av Eva Nelander-Juntunen, Maude Sandkvist och Karsten Eriksen på Företagsalliansen i Svalöv. Utställningen pågår till och med 12 oktober. Vernissage 4 oktober 13.00. Öppettider: måndag-fredag 10-16, lördag-söndag 13-16. * Gunnar Bergman, ”Tankar vid vatten” på Galleri Bergman i Tågarp. Utställningen pågår till och med 12 oktober. Vernissage 4 oktober 13.00. Öppettider: 13.00 - 17.00 varje dag under utställningstiden. * Olja och tempera av Anne Mone Eriksen på Kågeröds bibliotek. Utställningen pågår till och med 22 oktober. Vernissage 4 oktober 18.00. Öppettider: tisdag och onsdag 10-13 och 15-19.

Publicerad 01 October 2008 14:06