EKONOMI. Christin Hagberg brinner för de ekonomiska frågorna och tycker att vi behöver ett mer rättvist skattesystem. Pressfoto: Per Arvidsson

EKONOMI. Christin Hagberg brinner för de ekonomiska frågorna och tycker att vi behöver ett mer rättvist skattesystem. Pressfoto: Per Arvidsson

Rättvisa driver politiker

"Vi behöver ett bättre skattesystem"

RÖDA TRÅDEN. Rättvisa – det är vad som driver socialdemokratiska politikern Christin Hagberg. Sedan elva år tillbaka sitter hon i riksdagen, hon ställer upp för omval och jobbar hårt för ett maktskifte.

– Jobben är den viktigaste frågan. De måste funka för att det andra skall funka.

I riksdagen sitter Christin Hagberg bland annat i skatteutskottet. Ekonomisk politik ligger henne varmt om hjärtat och det är många av den nuvarande regeringens åtgärder som hon vill ändra i eller ta bort.

– Vi socialdemokrater är emot jobbskatteavdrag. Det generella skattesystemet med viss progressivitet var bra; rättvist och genomsynligt, säger hon.

Orättvist system
Christin Hagbergs engagemang för rättvisa kom tidigt och hon gick med i Socialdemokraterna när hon var 22 år.

– Jag såg så mycket orättvisor, inte minst i mina föräldrars generation och är präglad av det.

Även om jobben står överst på agendan för socialdemokraterna i årets val, så är Christin Hagberg säker på att frågor om skatter och socialförsäkringar också kommer att spela en viktig roll. Själv tycker hon inte om de förändringar som nu gjorts i socialförsäkringarna.

– Det är fel att de som har minst skall drabbas. Pengar till jobbskatteavdrag och annat har ju inte bara funnits där, utan de har omfördelats från de utsatta, från folk med a-kassa och sjukersättning.

Kvar på hemmaplan
Christin Hagberg har varit tjänstledig från Svalöf Weibull sedan 1995, då hon började ägna sig åt politik på heltid. Hon tror inte att hon kommer tillbaka till jobbet där, men konstaterar att "man skall aldrig säga aldrig". I kommunfullmäktige i Svalöv har hon haft en plats sedan 1988 och det brukar gå rätt bra att kombinera kommunpolitik och rikspolitik, tycker hon.

– Vi har möte på måndagar och där är det ingen verksamhet i riksdagen, så jag är oftast på hemmaplan då.

Uppskattar byn
En riksdagsplats innebär förstås en hel del resande. Christin Hagberg åker tåg till jobbet i Stockholm och tycker att Svalöv är ett utmärkt ställe att bo på.

– Det ligger så bra och med en fantastisk närhet både till många städer och till kontinenten.

Hon är för övrigt uppvuxen i Svalöv och har både mor och syster i byn, medan sonen bor i Kågeröd, så rötterna i bygden når djupt.
Visste ni det här då?

Publicerad 13 January 2010 14:52