BEKYMRAD. Moderata politikern Charlotte Wachtmeister anser att det blir allt för mycket fokus på det negativa på Linåker när en rektor nu åter slutar efter bara ett år. Arkivfoto: Malin Nävelsö

BEKYMRAD. Moderata politikern Charlotte Wachtmeister anser att det blir allt för mycket fokus på det negativa på Linåker när en rektor nu åter slutar efter bara ett år. Arkivfoto: Malin Nävelsö

Politiker bekymrad över avhopp

"Det är som en dålig följetong"

SVALÖV. Sista kommunfullmäktige kom till en viss del att ägnas åt att det nu åter är dags för rektorsbyte på Linåkerskolan. Charlotte Wachtmeister är ordförande i Välfärdsutskottet och hon är en smula uppgiven inför ledningssituationen på kommunens enda egna högstadium.
– Det är som en dålig följetong och det blir alldeles för mycket fokus på det som inte funkar. Det händer så mycket positivt på Linåker också.
Ann-Christin Sjöholm slutar på Linåker för att i stället börja arbeta på Värner Rydén-skolan i Malmö.
– Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att hon slutar, men förstår att hon tar det erbjudande hon nu fått i Malmö. Att andra skolor vill ha våra rekotr visar väl kanske i och för sig att vi rekryterat en duktig person.
Charlotte Wachtmeister menar att förändringsarbetet på Linåker har varit tufft.
– Vi politiker har ändå försökt lyssna och gått in med ett omställningspaket och med riktade åtgärder till högstadiet. Därför känns det tråkigt att det blir så här.
Varför det blivit sådan omsättning på rektorer på Linåker de senaste åren är svårt att säga, anser Charlotte Wachtmeister. Eftersom Linåker är kommunens enda högstadium har ledaren där alltid ögonen på sig, menar hon.
– Det blir stigmatiserat i folks ögon och vi har haft otur. Trots en gedigen rekryteringsprocess har det ändå blivit fel.
Charlotte Wachtmeister anser att det nu är av största vikt att en ordentlig plan för hösten upprättas.

Turbulent på Linåker i flera år

Ann-Christin Sjöholm är inte ensam om att lämna Linåker efter ett år. Föregående läsår hade skolan två rektorer, Peter Sääw och Klas Tambour, som också lämnade sina tjänster efter ett år. Innan dess verkade Mikael Fridén som tillfälligt inhyrd rektor på skolan efter Per Horneij.
Mikael Fridén ansåg under sin period som inhyrd rektor att Linåkerskolan hade problem. I en artikel i Lokaltidningen uttalade han sig om bristen på ordning på skolan: ”Att få såväl elever som personal att trivas var nyckeln till en positivare skolmiljö.
– Mycket har handlat om att få till ett högstadium så som det verkligen ska se ut. Eleverna ska kunna gå hit och känna sig säkra. De måste kunna känna trygghet på sin arbetsplats.
Och så har det inte varit innan?
– Inte till 100 procent. Här har varit bråk och stök. Sådant händer på alla skolor, men här har det varit för mycket. Betydligt mer än på andra skolor jag jobbat på, säger Fridén.”
Mikael Fridén sökte så småningom den fasta tjänsten som rektor för Linåker, men fick den inte.

– Den frågan kom också upp på fullmäktige. Det fanns skäl till att han inte fick den och det var också som någon sade, att en rektor blir sällan populär förrän han slutat, kommenterar Charlotte Wachtmeister.

Publicerad 01 July 2010 20:02