MÅNGA. Driftschefen Gustav Lindh på Svalöfs gymnasium visar hur viktigt det är med säkerheten på maskinerna som används i jordbruket. Foto: Malin Nävelsö

MÅNGA. Driftschefen Gustav Lindh på Svalöfs gymnasium visar hur viktigt det är med säkerheten på maskinerna som används i jordbruket. Foto: Malin Nävelsö

Säkerhet i fokus på Öppet hus

Svalöfs gymnasium visar upp sig

SVALÖV. Årets upplaga av Öppet Hus på Svalöfs gymnasium får en lite tydligare prägel av säkerhet, när projektet Säkert Bondförnuft gästar skolan. Utöver det ger dagen som vanligt en möjlighet för alla intresserade att se elevernas dagliga tillvaro bland djur, böcker och fordon.
Kjeld Jacobsen är inspektor på skoljordbruket på Svalöfs gymnasium och han är väl medveten om att det finns en hel del problem kring säkerheten i lantbruket.
– Här på skolan försöker vi nog att lära dem, men så får de en anställning och då är det inte så lätt att stå upp ifall arbetsgivaren säger att fixa nu det här, fast man vet att det är farligt.
Stor stressfaktor
Driftschefen på skoljordbruket, Gustav Lindh, tror att skolorna ofta har en högre säkerhet än själva lantbruken. Att säkerheten måste förbättras är klart.
– Jag har själv förlorat en gammal klasskompis i en olycka och råkat ut för förgiftning i samband med besprutning.
Att skogs- och jordbruket är så olycksdrabbat är en stressfaktor, menar Ulrika Nilsson, arbetslagsledare inom Stora djur. Det är ofta tidsbristen som ställer till det.
– Om man på en gård till exempel både skall skörda och samtidigt ta hand om djuren, då är det lätt att det händer något.
Vill visa bredden
Utbildningar med anknytning till lantbruk och djur står för en stor del av Svalövs gymnasiums utbildningsplatser. Därför är säkerhet och arbetsvillkor inom dessa näringar av central betydelse. Man vill också gärna visa upp jordbruket från en positiv sida, eftersom de jordbruksanknutna näringarna bitvis har svårt att rekrytera folk.
Även djuren drar mycket folk på Öppet hus och så var det ju det där med säkerheten. Säkert Bondförnuft ställer besökarna inför en klurig tipsrunda där det gäller att tänka efter före och visar också upp hur man arbetar vid en gårdsvandring.

Skola visar sin mångfald

ÖPPET. Svalöfs gymnasium slår upp portarna till Öppet hus lördagen 2/10. Då finns möjlighet att se vad eleverna på de olika programmen sysslar med. Dessutom kommer kampanjen ”Säkert bondförnuft” att finnas på plats. En tipsrunda om säkerhet i lantbruket väcker angelägna frågor. Alla skoldelar har öppet, även Motorsportsgymnasiet på Ring Knutstorp. Tiden är klockan 10-14 och mer information finns på www.dittskolval.nu/svalof.html

Publicerad 01 October 2010 15:04