UDDA. Bandet Henry råkar ut för ganska märkliga upplevelser i Henrik Möllers film

UDDA. Bandet Henry råkar ut för ganska märkliga upplevelser i Henrik Möllers film "Malmös finaste". Pressfoto: Lars Jirhamn

Filmskapare håller fast vid Malmö

”Malmös finaste” visas i Ask

ASK. Malmöpågen Henrik Möller är gammal Fridhemselev och gör film för att det är roligt. På lördag gästar han KF Akustiks arrangemang i Ask och får sällskap av bandet Henry, som också har huvudrollen i hans senaste film ”Malmös finaste”.

Gör du bara filmer om Malmö?
– Nej, men det tar upp rätt mycket plats. Jag är född i Malmö och började göra film i Malmö men det var liksom inget jag nämnde då. Det var en kompis från Stockholm som såg det – han hade själv lite av en Malmöfetisch. Det är väl inte tillräckligt exotiskt att göra film i sin egen stad, så man tänker inte på det så.

Vad driver dig till att hålla på med film?
– För att det är kul – kanske någon form av besatthet. Det förvånar mig att många unga elever tappar lusten när de inte kommer in i branschen. Man får så klart inte samma kvalitet, men det kan bli en bra film ändå. Det är väldigt få som gör den typen av film jag gör.

Vem är din favoritfilmskapare?
– Jag inspireras mycket av undergroundfilmer. Det fanns ett filmkollektiv som kallade sig Mondo Gnarp och de gjorde dramadokumentärer på 80- och 90-talen. Med nollbudgetfilm blir det så tydligt vad det är för karaktärer bakom. Deras film ”Sparken” är kanon och den kan man leta upp på Youtube, precis som mina filmer.

Berätta om ”Malmös finaste”!
– Den är ganska mycket mer lättsam än något jag gjort tidigare. Den är gjord ihop med en kille som heter Frank som spelar i bandet Henry. Bandet har huvudrollerna i filmen ochvi skapade ganska enkla karaktärer på temat den gode, den onde och den fule, fast det fick bli den självgode av den förste, för han var inte så god märkte vi. De vill vara ett rockabillyband, men tvingas genom utpressning av sin hyresvärd att spela dansband på hans frus 50-årsfest.

Film och musik på scen

Henrik Möller och bandet Henry kommer till KF Akustiks arrangemang i Ask lördagen. Förutom ”Malmös finaste” visas några av Henrik Möllers ”ritfilmer” och så blir det förstås musik. Mer info finns på KF Akustiks sajt eller Facebooksida.

Publicerad 19 January 2011 14:58