Foto: Sarah Bernshed

Foto: Sarah Bernshed

Karaktär på året

KRÖNIKA. Ganska nyligen blev det nytt år. Det brukar innebära att försäljningen av sötsaker går ned, planerandet av måltider tilltar och gymmen fylls med folk. Det där med gymmen struntar vi i, för ni vet och jag vet, att i mars är de tillbaka på normala medlemsantal och att om vi har tänkt oss mer träning i livet så är det bättre att börja ungefär då. Lite mer spännande är ju att fundera på vilket slags år 2011 skall visa sig att vara.

2010 lade sig till ro i en snödriva och att Skåne för andra året i rad drabbats av en sanslöst kall och nederbördsrik vinter leder till att vädret och klimatet fortsätter att stå högt på agendan. Allt fler vädersajter tävlar också om det väderintresserade svenska folkets uppmärksamhet. Skulle vi sedan råka få en värmebölja redan i början på maj så kan man nog våga sig på att utnämna 2011 till ”Vädrets år”.

Att Svenska Akademins ständige sekreterare Peter Englund på sin blogg gick till angrepp på den folkkäre författaren Björn Ranelid redan andra veckan i januari tyder på att 2011 kan bli ett ”Kulturbråksår”. Peter Englund menade att det var utmärkt att Björn Ranelid medverkade i teveprogrammet Let's Dance, eftersom detta höll honom borta från skrivandet. Bloggposten kom efter att Björn Ranelid i en intervju anklagat Akademin för att inte finnas där folket finns. Tevekopplingen gav onekligen detta kulturbråk lite större spridning än sådana annars brukar få.

De sociala medierna fortsätter att stå högt på intresselistan. Ännu en gång har Facebook ställt till det för en anställd, som fick avsluta sitt uppdrag sedan han kallat Volvo för ”dårhus”. Sans och måtta saknas för det mesta i de överhettade diskussionerna om vad folk skrivit i olika forum, så låt oss bara för sakens skull utnämna 2011 till ”Måttans år” – året då vi försöker ge saker dess rätta proportioner. En vacker dröm att drömma sig genom vintern med.

Upp och ner

+ Plusgrader. Om det så bara är en enda. - Nojiga företag och verksamheter som spärrar nätsidor för anställda. Jobba för att skapa ett gott arbetsklimat i stället och ge folk frihet under ansvar.

Publicerad 19 January 2011 14:03