REDO. Ted Svedenborn är ständigt beredd på nya utmaningar. Foto: Malin Nävelsö

REDO. Ted Svedenborn är ständigt beredd på nya utmaningar. Foto: Malin Nävelsö

Torpare i hjärtat trots flytt

”Viktigt att ställa upp för sin by”

RÖDA TRÅDEN. Visst kan man vara Torpare även om man bor i Svalöv. Ted Svedenborn tycker att det är viktigt att göra något för sin by om man kan, så att dra igång träningsgruppen TK Fys tillsammans med gamle brottningstränaren Kicke Andersson kändes som en väldigt bra idé.

Träningsformer som passar många och möjligheten att träna på hemmaplan är grundtankarna för TK Fys.

– Det skall vara kul att träna med kompisarna, så man kan snacka lite mellan övningarna. Vi drog igång i våras i fjol och det var verkligen kul at få så mycket respons.

Eftersom både Ted och hustrun Vibeke är aktiva människor känner de att föreningen slår två flugor i en smäll. De båda delar på ett pass och kör varannan vecka.

– Det är ju jättebra – om man ändå behöver träna själv kan man lika gärna träna andra också då. Bjuder man till lite får man så mycket tillbaka.

Avståndet från nya boendet på Norrevång i Svalöv till Teckomatorp är inget som avskräcker. Tidigare for Ted runt tillsammans med Kicke Andersson och några gamla träningskompisar och tränade på en mängd olika ställen i Skåne.

– Kicke trodde inte att det skulle gå i Teckomatorp, men vi sade att vi fixar folk, så fixar du träning och det var inte så svårt att få ihop folk. Jag är uppvuxen i Teckomatorp och det känns bra att kunna göra något för byn.

Yrkeslivet präglas även det av fysisk aktivitet, eftersom Ted jobbar som tillsynsförrättare och deltidsbrandman på Räddningstjänsten. För att garanterat inte få någon tid över att sitta och slöa är han också aktiv i kören Divertimento i Landskrona, där han inte sjunger, men väl ritar och bygger scener.

Att få lite ordning på nya radhuset står också på agendan och Ted trivs med att var tillbaka i en lite mindre ort, efter boende i Malmö och Landskrona.

– Det är skönt med närheten på en mindre ort, där folk vet vem man är. Och så är det härligt att ha fått en trädgård nu när dottern är större.

Det är extra roligt att göra något i Teckomatorp just nu, menar Ted, eftersom andan i byn är mycket mera positiv än för några år sedan. Han anser att Teckomatorp har stora utvecklingsmöjligheter, eftersom orten har kommunens bästa kommunikationer. Tillsammans med familjen försöker han att vara med på det som händer.

– De i Torpardagen gör mycket och jag hoppas att byalaget rider med på det. Jag tycker det är viktigt att man ställer upp för sin by när det händer något – annars tröttnar folk på att göra saker.

7 snabba

Ålder: 28 år
Gör: Tillsynsförrättare och deltidsbrandman på Räddningstjänsten i Svalöv
Familj: Min fru Vibeke och min dotter Julia på snart 2 år
Läste senast: Kombinationsträning av Martin Lidberg
Person jag skulle vilja träffa: Ara Abrahamian
Det bästa med stället jag bor på: Att vi äntligen har fått trädgård!
Det här är viktigt för mig: Att hålla igång och träna samt omtanke om våra medmänniskor

Skicka vidare

Anders Svärd skickade frågan: Hur skall ni ta er förening mot nya mål och vad behöver ni i så fall för att uppnå detta? Målen med TK Fys är att erbjuda en träningsform som alla kan vara med på, samt att det ska vara på hemmaplan för "Torparna". Vi hoppas förstås bli fler också, så intresserade kan höra av sig på tkfys@hotmail.se. Vi skulle behöva ha tillgång till idrottshallen i Teckomatorp två dagar i veckan för att få en kontinuitet i träningen och för att få bra träningsförhållanden. Vi kör onsdagar klockan 19 och söndagar klockan 17 och så som det är idag får vi träna på Folkets hus en dag i veckan för att det är så ont om tider i idrottshallen. Ted Svedenborn skickar vidare till Jörgen Anderberg, aktiv i frivilliga brandkåren i Teckomatorp: Var hittar ni motivationen till allt ideellt arbete ni lägger ner i Teckomatorps frivilliga brandkår?

Publicerad 20 January 2011 09:41