STÄNGT. Efter femte rånet på två år inför Pressbyrån i Svalöv ännu fler säkerhetsrutiner. Bland annat håller man dörren låst efter klockan 18. Foto: Malin Nävelsö

STÄNGT. Efter femte rånet på två år inför Pressbyrån i Svalöv ännu fler säkerhetsrutiner. Bland annat håller man dörren låst efter klockan 18. Foto: Malin Nävelsö

Rånad butiksägare ger sig inte

Ökad säkerhet efter femte rånet

SVALÖV. Dennis Karlsson på Pressbyrån i Svalöv är sammanbiten när han kommenterar det senaste rånet mot butiken. Två personer hotade personalen med vad som såg ut som skarpladdade vapen, men som senare visade sig vara kolsyrevapen.
– Förhoppningsvis blir detta det sista rånet – kanske har de lärt sig nu att vi inte har mycket kontanter som går att komma åt.

Personal och vittnen har fått delta i krismöten och Dennis Karlsson är glad åt att alla i personalen känner att de klarar av att jobba. De tidigare ägarna till Pressbyrån, Teresa Adebjär och Douglas Åhlander, gav upp efter fyra rån på knappt två år. Dennis Karlsson är dock inte benägen att följa deras exempel.

– Jag tar det kanske på ett annat sätt, för jag blir mest arg. Pressbyrån har varit tveksamma, men jag har övertalat dem att detta måste gå.

Inga täckta ansikten
Rånet innebär att ännu fler säkerhetsåtgärder vidtas i den lilla butiken. Efter klockan 18 är dörren låst och inga kunder med täckta ansikten släpps över huvud taget in i butiken.

– Personalen kommer inte heller åt kassaskåpet – vi har ju väldigt säkra system. Dessutom står kort numera för 80 procent av vår försäljning, berättar Dennis Karlsson.

Enligt Dennis Karlsson var det en tillfällighet som gjorde att de två rånarna trots säkerhetsåtgärderna kunde komma in i butiken. Rånet utvecklades rätt dramatiskt, eftersom ett vittne som tidigare upplevt ett rån i butiken drog ut den ene rånaren från lokalen. Ingen blev dock fysiskt skadad.

Rånvåg oroar
Ingen polis befann sig vid tillfället i Svalöv, men en massiv insats med bland annat vägspärrar följde. Hittills har dock ingen misstänkt kunnat gripas. Dennis Karlsson tycker sig se ett samband mellan läget i Landskrona och rån i Svalöv.

– Varje gång det är en rånvåg i Landskrona får vi också ha extra koll. Jag vet inte om det här är någon slags invigningsritual i gäng eller så?

Publicerad 21 January 2011 11:17