SVAR. Emmaus Fredriksdal har fått stort från folk som vill följa med till Afrika och hjälpa flyktingar från Västsahara, berättar Ola Caesar. Foto: Malin Nävelsö

SVAR. Emmaus Fredriksdal har fått stort från folk som vill följa med till Afrika och hjälpa flyktingar från Västsahara, berättar Ola Caesar. Foto: Malin Nävelsö

Stort gensvar på efterlysning

Många vill stötta flyktingar

ASK. Det var knappt att Emmaus Fredriksdal hann andas om sin plan att ta med frivilliga på en biståndsresa till Västsahara, förrän det började pingla i telefonen. Robert Larsson, som är engagerad i biståndsorganisationen Emmaus ambulansprojekt, berättar att väldigt många vill göra något.

– Vi har mött ett sådant gensvar! Det är verkligen roligt att så många är så positiva och vill göra något för dessa människor.

Emmaus har sedan tidigare skickat ambulanser till Gaza och till Libanon. Nu skall man alltså försöka få ned ambulanser till flyktinglägren i södra Algeriet, där en kvarts miljon människor från Västsahara befinner sig på flykt undan Marockos ockupation.

– Bristen på medicinsk utrustning är stor i flyktinglägren. Vi jobbar för att få ned minst sex ambulanser, berättar Ola Caesar, som också är engagerad i projektet.

Säkerheten för de frivilliga måste förstås prioriteras.

– Vi kommer oavsett vad att försöka få ned ett antal ambulanser, men det kan bli så att våra frivilliga får vända lite tidigare om läger är för hett. Det finns flera lösningar på hur vi skall kunna ta oss fram och vi har ju tät kontakt med våra representanter där, säger Robert Larsson.

Kvarts miljon på flykt

VÄSTSAHARA. Målet för Emmaus Fredriksdal är att tillsammans med de frivilliga kunna ge sig iväg i april. Organisationen följer utvecklingen i Nordafrika noga genom sina kontaktorganisationer och anpassar sina resplaner efter Utrikesdepartementets rekommendationer.

Fordonseleverna på Svalöfs gymnasium ställer upp och renoverar de begagnade ambulanser som skall skänkas till Västsahariska Red Crescent. De som följer med på biståndsresan får ingen lön, men däremot kost, logi och reskostnader betalda. Den som är intresserad av att hjälpa projektet kan höra av sig till Ola Caesar på olaemmaus@gmail.com

I dag lever omkring 250 000 flyktingar från Västsahara i södra Algeriet. Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1976, efter att ha varit koloniserat av Spanien sedan 1800-talet.

Publicerad 01 March 2011 10:50