KÅGERÖD/GENTOFTE. Maud kan idag leva på de mönsterkonstruktioner signerade hennes namn som hon förser tre stora handarbetstidningar med.

KÅGERÖD/GENTOFTE. Maud kan idag leva på de mönsterkonstruktioner signerade hennes namn som hon förser tre stora handarbetstidningar med.

Ett brinnande intresse för lapptekniken

Maud bjuder in andra intresserade till en träff

Av
Pauline Bengtsson

KÅGERÖD. Maud Sandqvist har sysslat med lappteknik i 45 år. Under många år arbetade hon som arbetsterapeut på ett vårdboende i Gentofte utanför Köpenhamn där hon också är bosatt sedan 40 år tillbaka. Nu lever hon på att göra mönster till olika handarbetstidningar. Och halva året bor hon i huset i Kågeröd tillsammans med danske maken Erik.

Som storasyster till tre yngre systrar hjälpte hon som tonåring till att sy klänningar till sina syskon. En dag tog Maud restbitar i form av fyrkanter och sydde ihop till ett täcke som hennes mamma la i yngsta systerns barnhage.

Ordnar kvällskurser
Med tiden blev hon mer och mer avancerad och nu ägnar hon all sin tid åt att lära ut lappteknik och annan sömnad på kvällskurser hemma i Gentofte. Och inkomsten efter pensionen kommer från tre stora handarbetstidningar i Danmark som betalar för Mauds mönster. I Kågeröd ger hon ingen undervisning trots att hon sedan några år tillbaka bor på orten fem månader om året. Men hon är intresserad av att komma i kontakt med andra som sitter hemma och syr i lappteknik.

- Jag såg att det var stickningens världsdag den 11 juni och fick då idén att kanske försöka nå ut till andra som antingen sitter hemma och gör lapptäcksteknik eller till de som vill lära sig, berättar Maud som har bestämt sig för en träff söndagen den 21 augusti hemma i trädgården på Hagagatan 1.

Tar tid
Varför hon föll för just lapptekniken kan hon inte svara på. Det är en sömnad som tar lång tid och det betalar sig inte att sy lapptäcken för att leva på det. Inte i Sverige i alla fall.

- Att sy ett lapptäcke enligt konstens alla regler tar cirka två månader. Jag har sålt några fåtal och då tagit 10 000 kronor. Ingen bra lön för två månaders arbete, eller hur?, ler Maud och visar ett täcke som hon gjort av sin kusins gamla Ralph Lauren-skjortor.

Studiebesök i USA
Många resor i lapptäckets tecken har det blivit genom åren. Tillsammans med maken Erik Borries, som arbetat som naturguide i stora delar av världen, har hon arrangerat resor till Amishfolket i Pennsylvania under ett tiotal år. Staden Smoketown, tre timmars bussresa från New York, har under ett flertal år fått fyra besök årligen från Danmark, Norge, Finland och Sverige när paret Sandqvist-Borries tagit med sig lapptäckstokiga kvinnor från Norden till Amishfolkets hemvist i Lancaster County i Pennsylvania.

- Resorna ger både en insikt i Amishfolkets sätt att leva och fantastisk shopping om man gillar lappteknik. Amishkvinnorna arbetar på det gamla sättet och tar tillvara gamla tygrester och sitter om kvällarna och syr för hand, berättar Maud.
- Och männen läser högt ur bibeln.


Fakta:
Vad: Lappteknikträff hemma hos Maud Sandqvist på Hagagatan 1 i Kågeröd.
När: Söndagen den 21 augusti
Klockan: 13-15.
Maud bjuder på kaffe och kaka. Alla är välkomna, kunniga och icke-kunniga.

Fakta lappteknik:
Lappteknik som även kallas skarvsömnad eller patchwork är en textil teknik där mindre tygbitar sys ihop till större föremål, till exempel täcken och dukar. Det ursprungliga syftet med lappteknik var att ta tillvara tygspill från annan sömnad. Detta utvecklades genom att tygbitarna syddes ihop i olika mönster, så att föremålen blev dekorativa.
Traditionellt har lapparna sytts samman för hand, men idag sys enklare lappformer även ihop på maskin. Om man syr för hand klipps de önskade formerna ut i stadigt papper eller kartong och tygbiten viks runt och nästas fast. Allteftersom arbetet går framåt tas mallarna loss och används på nya delar av arbetet.
Det är vanligt att ett lapptäcke som avslutning kviltas. Mönstret och tekniken varierar mycket mellan olika länder och kulturer. Ett exempel på välkända lapptäcken är de som sys av Amishfolket i USA.

KÅGERÖD/GENTOFTE. Maud kan idag leva på de mönsterkonstruktioner signerade hennes namn som hon förser tre stora handarbetstidningar med. Men att sälja lapptäcken är inget man blir rik på.
- Nej, ska man sy lapptäcken får det nog bygga på att man brinner för tekniken. Med lapptäcken ?Made in China? ryggar folk tillbaka när du vill ha runt tiotusen för ett täcke, säger Maud. Foto: pauline Bengtsson

KÅGERÖD/GENTOFTE. Maud kan idag leva på de mönsterkonstruktioner signerade hennes namn som hon förser tre stora handarbetstidningar med. Men att sälja lapptäcken är inget man blir rik på. - Nej, ska man sy lapptäcken får det nog bygga på att man brinner för tekniken. Med lapptäcken ?Made in China? ryggar folk tillbaka när du vill ha runt tiotusen för ett täcke, säger Maud. Foto: pauline Bengtsson

KVILTAT. Ett av Mauds egna mönster - Höstlöv - hänger hemma på väggen i hallen i Kågeröd. Foto: pauline bengtsson

KVILTAT. Ett av Mauds egna mönster - Höstlöv - hänger hemma på väggen i hallen i Kågeröd. Foto: pauline bengtsson

Publicerad 14 July 2011 09:00