Annelien van der Tang flyttade till Konga för elva år sedan. Tidigare bodde hon i Höllviken i Vellinge kommun men saknade den riktiga landsbygden.

Annelien van der Tang flyttade till Konga för elva år sedan. Tidigare bodde hon i Höllviken i Vellinge kommun men saknade den riktiga landsbygden. "Dessutom fick vi så mycket mer bykänsla och gemenskap på köpet här." Foto: Mikael Öhrn

En levande landsbygd? Svalöv

"I Svalöv hamnar man bara"

Av
Pauline Bengtsson

Pauline Bengtsson

LANDSBYGD. Svalöv. Huvudort i en kommun med sex tätorter. Svalöv är sista nedslaget i artikelserien där Lokaltidningen tar tempen på kommunens orter.

Annelien van der Tang har bott utanför Konga i elva år. Hon bodde tidigare i Höllviken i Vellinge kommun men kände sig aldrig riktigt hemma där. Det fanns ingen bykänsla eller sammanhållning och några frågor om var hon kom ifrån eftersom hon pratade svenska med brytning, fick hon aldrig.
– Första gången jag var på Gunnarssons och handlade så sa kassörskan ”Du är ny, va?” Och det kändes roligt för de hade koll. Dessutom var folk intresserade av varför jag bröt och ville veta varifrån jag kom, berättar
Annelien om sina första månader i Svalöv.

Och när närmsta grannen på landet hade skördat sina ärtor så stod det en spann på trappan med en hälsning.
– Det kändes som en helt annan värld än den jag var van vid från Höllviken, berättar Annelien.

Annelien tycker att grundfundamentet finns för att kunna skapa något. Människorna som bor här vill träffas men det finns inga mötesplatser.
– Det är det negativa med Svalöv tycker jag. Att kommunen inte planerar eller ens verkar bry sig om att satsa pengar och skapa mötesplatser för invånarna. Det borde finnas replokaler för de yngre och andra ställen för oss vuxna att ses på, säger Annelien.

Fula fasader
Gerd Karlström jobbar på Svalörtens blommor på Svalegatan ett stenkast från biblioteket där Annelien har sin arbetsplats. Just i dag avlöser kunderna varandra och Gerd och hennes kollega Anna Ask jobbar för högtryck.

Gerd bor i centrala Svalöv men bodde under många år i Röstånga. Hon är född i Småland och hamnade i Röstånga på grund av sin före detta man och flyttade sedan till Svalöv eftersom Röstånga ligger lite off med tanke på kommunikationer.
– Jag tror inte så många verkligen aktivt söker sig till Svalöv för att bo utan man hamnar nog mest här av en eller annan anledning. Bara titta hur det ser ut när man kommer in i Svalöv med silos och fula fasader - det är inte vidare vackert, säger Gerd.

Tvärs över Svalörtens blommor håller Helene Larsson på att fylla på i charkdisken. Hon har koll på vad Svalövsborna äter.
– Är det helg så går tacopaketen och bland- eller fläskfärs åt. Men är det mitt i veckan så är det korv och makaroner som gäller.

Helene och hennes man flyttade in till Svalöv för några år sedan. Det tidigare huset i Källstorp såldes eftersom barnen ständigt fick köras in till Svalöv.
– Vi önskade oss en cykelväg mellan Källstorp och Svalöv - det hade underlättat livet. Det finns ännu ingen cykelväg och ja, nu har vi flyttat in till Svalöv, säger Helene.

Fotbollsträning
Något direkt vuxenliv tycker hon inte att hon har som fotbollsmamma och vet därför inte vad hon skulle vilja önska fanns på orten.
– Större delen av vårt liv kretsar kring barnens fotbollsträning. De tränar sex-sju dagar i veckan så det är ett späckat schema.

Utanför Fridhems folkhögskola står Danny Oscarsson, Sabina Ottosson och Evelina Chicar och röker. De går cineastutbildningen och har bott på skolan sedan i augusti. Danny kommer från Malmö och tog med sig sin bil eftersom han då kan köra hem till Malmö på helgerna. Men efter två månader så stal någon hans bil på baksidan av skolan.
– Det känns som om det finns en hel del kriminalitet i Svalöv fastän det är en så liten ort. Nu snackade jag med polisen och de säger att de vet vem det är som stjäler bilar men att de ännu inte har kunnat häkta honom, säger Danny.

Sabina och Evelina tycker det är tråkigt med alla inbrott på elevhemmet.
– Kanske är det så att det är lätt att se när vi inte är inne och då passar de på.

Ingen kontakt
Ingen av dem har särskilt mycket kontakt med Svalövsborna. Dels har de själva inte direkt några pengar att spendera på orten men de upplever även att det inte direkt finns något att göra.
– Vi går typ till pizzerian i rondellen och till Sunket som är vår närmaste jourlivs. Annars så blir det att man tar sig härifrån under helgerna.

Jenny Andersson kommer gående vid Netto. Hon har bott i Svalöv i snart nio år. Hon håller med om att man nog mest hamnar i Svalöv.
– Min man kommer härifrån och ville inte flytta så jag flyttade hit. Här finns väl allt man behöver egentligen men jag saknar verkligen ett badhus. Speciellt sedan vi fick barn.

En bit bort håller Butt på att packa ihop kläder och ställningar och fyller sin skåpbil. Han har arbetat med klädförsäljning i 23 år men nu är det slut.
– Till Svalöv kommer jag mest på måndagar. Men det går sådär så jag kommer att lägga ner - Inte bara i Svalöv utan all försäljning som jag har runtom i Skåne, säger Butt och lastar in det sista för att köra tillbaka mot Landskrona.

Modernt tänk
Pågatåg, torgplanering och modernt tänk vad gäller de nya förskolorna. Även ett modernt höghus med hyres- eller bostadsrätter finns med i tankarna inför framtiden.

Pågatågets varande eller ickevarande är en fråga som berör alla Svalövsbor. Innan 2021 blir det med största sannolikhet inget pågatåg till och från Svalöv. Men när det väl kommer så vill kommunen vara förberedda genom att ha en färdig station med perronger.
– Stationen kommer att ligga bakom nuvarande Magasinetbyggnaden. Vi jobbar just nu med detaljplanen och även om det ligger en bra bit in i framtiden så vill vi vara färdiga när tåget väl kommer. Vi ska inte vara en ytterligare försenande faktor, menar Vlasta Sabljak, planarkitekt vid Svalövs kommun.

Evenemang
Den nu färdigställda Kommunhusplatsen är inte enbart tänkt som en parkeringsplats utan är byggd med tanke på även kunna fungera som en torg- eller evenemangsplats.
– Det är en hel yta som går att stänga av vid behov och vi är öppna för olika typer av arrangemang, säger Vlasta.

Även ett femvåningshus med antingen hyres- eller bostadsrätter planeras i närheten av Kommunhusplatsen på andra sidan Lugguddevägen.
– Det är ännu på planeringsstadiet men en intressent finns så det kommer vi att titta närmare på här framöver, säger Vlasta som just nu är mycket nöjd med den nya förskolan på Kyrkovägen som är byggd enligt ett modernt upplägg utan korridorer och med miljön i fokus i form av jordvärme och solfångare.

Kommunen har dessutom färdigställt detaljplaner som möjliggör utbyggnad av kulturhuset samt att bygga sutteränghus bakom Folkets hus.

Butt har sålt kläder på ”torget” i Svalöv under några års tid. Nu slutar han.

Butt har sålt kläder på ”torget” i Svalöv under några års tid. Nu slutar han. "Det finns ingen ekonomi i det längre." Foto: Mikael Öhrn

Danny Oscarsson, Sabina Ottosson och Evelina Chicar går en filmutbildning på Fridhems folkhögskola. Sedan de kom till Svalöv har Dannys bil blivit stulen och flera vänner på skolan har haft inbrott i sina rum. Foto: Mikael Öhrn

Danny Oscarsson, Sabina Ottosson och Evelina Chicar går en filmutbildning på Fridhems folkhögskola. Sedan de kom till Svalöv har Dannys bil blivit stulen och flera vänner på skolan har haft inbrott i sina rum. Foto: Mikael Öhrn

Enligt Helene Larsson på Ica Gunnarssons så äter Svalövsborna Tacos på helgerna. Gjorda på bland- eller fläskfärs. I veckan blir det korv och makaroner. Foto: Mikael Öhrn

Enligt Helene Larsson på Ica Gunnarssons så äter Svalövsborna Tacos på helgerna. Gjorda på bland- eller fläskfärs. I veckan blir det korv och makaroner. Foto: Mikael Öhrn

Gerd Karlström skrattar när hon säger att ”I Svalöv hamnar man bara”.

Gerd Karlström skrattar när hon säger att ”I Svalöv hamnar man bara”. "Jag menar det. Jag tror faktiskt att det är väldigt få som aktivt väljer att flytta just till Svalöv. Man hamnar här på olika sätt men väljer det - det tror jag inte att man gör." Foto: Mikael Öhrn

Ja & nej i Svalöv

Livsmedelsbutik: Ja Kollektivtrafik: Ja , buss Skola: Ja Förskola: Ja Bensinstation: Ja

Publicerad 20 January 2012 12:00