Lotta Ahlberg har bott hela sitt liv i Tågarp.

Lotta Ahlberg har bott hela sitt liv i Tågarp. "När jag växte upp var det ett levande samhälle. Fredagar och lördagar var det fullt med bilar i byn och folk träffades och pratade på torget och i butikerna. Nu är det stendött fast mat behöver ju folk fortfarande så lantbrukarna kör hit när de behöver en paus." Foto: Mikael Öhrn

En levande landsbygd?

Lokaltidningen tar i sex delar tempen på livet i Svalöv

Av
Pauline Bengtsson

Pauline Bengtsson

LANDSBYGD. Svalöv är landsbygdskommunen med sex tätorter, som lever sina egna liv. Lokaltidningen tar pulsen på varje tätort genom att prata med dem vi träffar på gatan, i affären eller någon vi har fått tips om, som i hela sitt liv har bott på orten. Första delen handlar om Tågarp.

Från blomstrande småsamhälle med en levande huvudgata till sömnig genomfartsort. Tågarp hade för 15 år sedan systembolag, mataffär, blomsterhandel, bageri, två kiosker, en järnhandel, en skoaffär och en pizzeria.
I dag finns endast grillköket, bageriet som inte bakar själv längre och pizzerian kvar.

Någon som har bott i Tågarp i hela sitt liv är Lotta Ahlberg. Hon äger gatuköket i byn sedan 1998 men har haft Backagrillen som arbetsplats mycket längre än det.
Här serverar hon dagens rätt tillsammans med kollegan Ingrid och har sammanlagt runt 100 matgäster per dag - mest lantbrukare och lastbilschaufförer.
– Ja, det är mest män, skrattar Lotta.

När hon växte upp var Tågarp ett levande samhälle.
– På fredagar och lördagar var det massor av bilar i byn. Speciellt systembolaget drog folk som sedan handlade i de andra affärerna. Nu är det helt dött. Inte ens en liter mjölk kan man handla i byn.

Just livsmedel som mjölk, smör och fil hade Lotta gärna velat erbjuda Tågarpsborna, speciellt sedan ICA la ner för några år sedan.

– Men det krävs ju att kommunen är lite med på tåget och underlättar för företagare och ett sådant klimat känner jag inte att vi har, säger Lotta.

God investering
Ulla Nilsson bekräftar bilden av ett dött samhälle.
– Folk rör sig knappt på gatan längre och det är ju inte så konstigt. Man kör till jobbet eller hem. Sedan ICA-butiken la ner för några år sedan är den enda naturliga mötesplatsen när vi hämtar vår post vid boxarna bredvid kondiset eller när vi träffas på ICA i Asmundtorp, säger Ulla och hejar på Linda Ivarsson som jobbar på Skånemöllan AB.

Linda pendlar från Teckomatorp till jobbet som kemist på Skånemöllan. Hon brukar röra sig mellan pågatågsstationen och jobbet.
– Och till postboxen för företagets räkning, säger hon med ett leeende.

Någon som fått tillgång till 4000 kvadratmeter inomhusyta i byn är antikvitetshandlaren Bo Söderberg. Han driver Antiqvm AB och har fyllt det gamla gästgiveriet med sjuttonhundratalsmöbler i snart tio år.
– Jag äger även gamla systembolaget och ICA:s lokaler, säger Bo vars kunder finns över hela landet.

Tycker du inte att det är sorgligt att fylla ett gästgiveri med anor och använda som lagerlokal?
– Det kan man tycka men det verkar ju inte finnas något underlag för att driva gästis här i byn. Jag köpte huset och de andra byggnaderna här i Tågarp eftersom det var väldigt billigt. Få ställen skulle kunna erbjuda så många kvadratmetrar till det priset, säger Bo som tidigare hade lager i Helsingborg.

Sökte lugnet
Någon som bara bott i Tågarp i ett halvår är Hanna Kindberg, 24 år. Hon och hennes sambo fick nog av "stök och bråk" i Landskrona och sökte sig aktivt ut till en mindre by.
– Här är det bra. Vi hyr den gamla banken och har fått det lugn vi ville ha. För lugnt är det - det händer verkligen ingenting. Men vi älskar det och även våra hundar som nu har tillgång till naturen på ett annat sätt än tidigare, säger Hanna.

Thomas Malmgren, tidigare delägare i kakelbutiken i Tågarp och numera enbart anställd, berättar att affärerna går bra trots stillheten på gatorna.
– Riktigt bra till och med. Och det har att göra med vad man säljer för något. Kakel, klinker och möbler - sådant som räknas som sällanköpsvaror. Den typen av butiker kan man driva var som helst bara man marknadsför sig i regionen, menar Thomas som är svärfar till ägaren Jonas Karlsson - bror till Lotta på grillen.

Det slår en verkligen hur öde det är i Tågarp. Även om vi möter några människor på gatan är det ett sömnigt samhälle med övergivna, eftersatta ytor och slitna fasader med fönster som är överspikade med plywoodskivor. Väg 110, flitigt använd av de lastbilschaufförer som stannar på Lottas grill, bidrar till en känsla av genomfart. I Tågarp stannar man inte. Om man inte ska ta en snabblunch på Lottas grill.

Tror på landsbygden
Tågarp är en tätort i en landsbygdskommun. En del har bott där i hela sitt liv, andra väljer att flytta ut från de större städerna till ett mindre samhälle när de bildar familj. Andra etablerar större eller mindre företag eftersom hyrorna är billigare.

Men var är de svenska småsamhällena på väg? Och skiljer sig Skåne från resten av landet? Vad tror forskarna om livet på en mindre ort om tjugo år? Är det blomstrande småsamhällen där it-teknologin gjort att fler och fler företag flyttar ut när hyrorna blir för dyra i stan eller har vi en mängd "sovorter" där det inte längre finns någon verksamhet eller knappt en affär eftersom det finns ett köpcenter en mil bort?
– Vi tror på den svenska landsbygden och sedan ett par år tillbaka satsas det mycket genom regeringens landsbygdsprogram, säger landsbygdsutvecklare Gunilla Andersson på länsstyrelsen i Skåne.

Förändra bilden
Mycket handlar om att förändra bilden av landsbygden - både hos dem som bor där och hos de som bor i de större städerna.
– Landsbygdsprogrammet är till för att underlätta för större satsningar ute på landsbygden. Kanske handlar det inte om att få ICA-butiken att återetablera sig utan om att det kanske finns två lantbrukare som får möjlighet att satsa på en gårdsbutik. Större satsningar och bybor som lär sig att se värdena i sin bygd och som sedan kan verka som goda ambassadörer för sin by, menar Gunilla Andersson och nämner Skånes fantastiska läge i Sverige.
– Med bron mellan Tyskland och Danmark kommer Skåne ännu närmare Europa.

Vlasta Sabljak, planarkitekt på Svalövs kommun, menar att Tågarps läge är speciellt sett ur Svalövs kommuns synvinkel.

En stor markägare
– När det handlar om att bygga ut Tågarp så måste vi samarbeta med Landskrona stad och med Helsingborg av den anledningen att mycket av marken vi ämnar att bebygga gränsar till de andra kommunerna. Dessutom ägs mycket av marken av en enda markägare och han har ännu inte tecknat något avtal med oss.

För att kunna hålla liv i samhället krävs det utbyggnad mensar Vlasta Sabljak.
– Som det är nu bor det 431 personer i Tågarp vilket är för litet för att ha ett underlag för att driva matbutik.

Den store markägaren i Tågarp äger 224 824 kvadratmeter mark söder om järnvägen i Tågarp. Kommunen har tillsammans med länsstyrelsen tittat på marken som troligtvis inte innehåller några större arkeologiska fynd. Därmed kan man börja titta på ett eventuellt köp av marken. Men de planerna ligger ännu i framtiden.
– Innan sommaren lär det inte hända något, säger Vlasta Sabljak. 

Ulla Nilsson har bott i Tågarp i tio år.

Ulla Nilsson har bott i Tågarp i tio år. "Grannarna träffar man inte naturligt i byn utan i närmsta affären som ligger i Asmundtorp. "Nämen Ulla det var länge sedan" kan min närmsta granne säga när vi ses där eller kanske här vid postboxarna. Visst är det lite märkligt?". Foto: Mikael Öhrn

Bo Söderberg från Helsingborg handlar med 1700-tals antikviteter.

Bo Söderberg från Helsingborg handlar med 1700-tals antikviteter. "Huspriserna är så billiga här att jag har kunnat flytta hela mitt lager från Helsingborg och hit. Jag tror inte att man kan få tillgång till 4000 kvadratmeter yta för de pengarna på så många fler ställen", Foto: Mikael Öhrn

Linda Ivarsson pendlar från Teckomatorp till jobbet som kemist på Skånemöllan i Tågarp.

Linda Ivarsson pendlar från Teckomatorp till jobbet som kemist på Skånemöllan i Tågarp. "Det är trist att det inte ens finns en affär här." Foto: Mikael Öhrn

Runt kullerstensplatsen låg tidigare både systembolag, affärer och en ICA-butik. I dag är det lagerlokaler för Antiqvm AB. Foto: Mikael Öhrn

Runt kullerstensplatsen låg tidigare både systembolag, affärer och en ICA-butik. I dag är det lagerlokaler för Antiqvm AB. Foto: Mikael Öhrn

Tungt trafikerade riksväg 110 går genom Tågarp, men inte många stannar längre till i centrala byn. Foto: Mikael Öhrn

Tungt trafikerade riksväg 110 går genom Tågarp, men inte många stannar längre till i centrala byn. Foto: Mikael Öhrn

Thomas Malmgren var tidigare delägare i kakelbutiken men är numera endast anställd.

Thomas Malmgren var tidigare delägare i kakelbutiken men är numera endast anställd. "En sådan här butik med sällanköpsvaror kan man bedriva var som helst. Vi är inte beroende av andra butiker runtomkring som drar folk så våra affärer går bra". Foto: Mikael Öhrn

Ja & nej i Tågarp

Invånare: 431 personer Livsmedelsbutik - Nej Skola - Nej Förskola - Ja Bensinstation - Ja Kollektivtrafik - Ja, både pågatåg och buss

Publicerad 21 January 2012 09:00