När Dinair drar bort hela sin produktion i Svalöv, kan 30 personer förlora jobbet.

När Dinair drar bort hela sin produktion i Svalöv, kan 30 personer förlora jobbet.

Dinair lägger ner

SVALÖV. I veckan kom beskedet att luftfilterföretaget Dinair lägger ner hela produktionen i Svalöv, vilket gör att 30 personer kan förlora jobbet. Kommunledningen är kritisk till hur företaget har hanterat frågan.

Av
Jonas Lundin

– Man blir besviken och arg för att man inte fått någon information innan. Då hade vi kunnat sitta ner och med gemensamma krafter komma fram till hur vi ska hjälpa dem som drabbas, säger Birgitta Jönsson (S), ordförande för kommunstyrelsens arbetsutskott.

30 varslade

Själv fick Birgitta Jönsson reda på nyheten när hon tittade på Sydnytt i tisdags kväll i förra veckan.
– Det är jättetragiskt för Svalövs kommun. 30 jobb är mycket för en kommun av Svalövs storlek.
Kent Petersson är affärsområdeschef i Dinairs svenska bolag och VD i Dinairs lettiska bolag.
Beslutet om att lägga ner hela produktionen i Svalöv togs i december. Har du någon förståelse för kommunledningens kritik om att inte ha blivit informerade?
– Visst förstår jag det, men beslutet togs att inget skulle komma ut från styrelsen. Det hade varit fruktansvärt med ett sådant besked precis före jul. Självklart kommer vi ha kommunikation med kommunledningen, säger Kent Petersson.
Det är oklart vad som händer med de 30 personer som är varslade men ingen kommer att sluta före semestrarna, enligt Kent Petersson.
– Det är en stor tragedi för mig också. Det är inte roligt att vara med och säga upp alla man anställt, säger Kent Petersson.
Produktionen flyttas till koncernens övriga företag, bland annat till Lettland
– Nu har Dinair tre produktionsenheter som gör samma sak och det är väldigt stora kostnader för interntransporter. Därför har man har valt att satsa på en fabrik för inomhusmiljö i Sverige och en i Lettland, säger Kent Petersson.

Stora summor

Dinair får även samordningsvinster inom tjänstemannasidan, enligt Kent Petersson som inte vill kommentera hur mycket Dinair tjänar på rationaliseringen.
– Det är stora summor, säger han.
Dinair har 230 anställda i Norge, Finland, Sverige och Lettland och omsätter 250 miljoner kronor årligen. Produktutveckling, försäljning och lager kommer att finnas kvar i Svalöv.

Publicerad 17 January 2014 12:00