Under sin tid i Ulvs strax utanför Perstorp har den holländska tecknaren Marian Terpstra skapat nya alster inspirerad av Söderåsen. Nu ställer hon ut bilderna på Konditori Fenix.Foto: Diana Larsson

Under sin tid i Ulvs strax utanför Perstorp har den holländska tecknaren Marian Terpstra skapat nya alster inspirerad av Söderåsen. Nu ställer hon ut bilderna på Konditori Fenix.Foto: Diana Larsson

Med inspiration hämtad från Söderåsen

Fyra frågor till Marian Terpstra, tecknare, som ställer ut sin konst på Konditori Fenix i Röstånga.
ULVS/RÖSTÅNGA. Vad gör ditt skapande unikt?
– Jag tecknar med färgpennor på väldigt blankt papper. Utan strukturen i pappret blir det en större utmaning för mig att få fram alla linjer.

Kan du beskriva ditt konstnärskap?
– Jag har en bred konsthantverksutbildning där jag skapat i material som lera, trä och metall och målat med olika tekniker. Tecknandet passar mig bäst och sedan 2008 har jag inriktat mig på det och även tagit på mig olika uppdrag. Just nu målar jag mycket djur och natur med inspiration hämtad från Söderåsen, men även Grytåsa. Med stöd av fotografier och minnesbilder sätter jag min egen känsla på det jag tecknar.

Du ställer ut dina teckningar på Konditori Fenix – berätta:
– Förra våren var vi ute och vandrade i Söderåsens Nationalpark när vi hittade caféet. Jag frågade om jag kunde ha en utställning där och de bad mig ta med min portfolio. Efter nästa besök ville de att jag skulle komma hit i januari och nu hänger mina teckningar där tills mitten av mars.

Flytten från Holland till Sverige gick i somras. Trots den korta tiden tas hela intervjun på svenska – hur lyckas du?
– Man måste kunna prata språket i det land man bor annars blir man isolerad. Jag gick en baskurs i svenska innan jag flyttade efter min man som jobbar här. Och nu går jag och lär mig svenska en morgon varje vecka. Det är viktigt att kunna integrera och jag är glad över att jag tecknar för genom det kan jag träffa folk. I februari ska jag vara kursledare för en målerikurs hos Studieförbundet Vuxenskolan i Örkelljunga och det ser jag mycket framemot.

Publicerad 20 January 2014 12:00