I år är det tionde året som Andreas Johansson från Teckomatorp kör Gokart. Snart bär det av till Italien för träningsläger och tävling vid Gardasjön. Foto: Jonas Lundin

I år är det tionde året som Andreas Johansson från Teckomatorp kör Gokart. Snart bär det av till Italien för träningsläger och tävling vid Gardasjön. Foto: Jonas Lundin

Han tillhör eliten i gokart

TECKOMATORP. Han tillhör Sverigeeliten i gokart och tävlar regelbundet i Sverige och Italien. 15-årige Andreas ”Lillsleven” Johansson från Teckomatorp kan bli Sveriges näste store Formel 1-förare.

Av
Jonas Lundin

– Det gäller att vara tuff i starten och stänga i kurvorna så att de inte kommer förbi, säger Andreas ”Lillsleven” Johansson.
Andreas Johansson vet, för han har kört gokart sedan han var fem år gammal. I år är det tionde året. Han har ställt upp i närmare 200 tävlingar, 20 till 25 stycken varje år. Den 85 kilo tunga gokarten med 35 hästkrafter som står uppställd i garaget till pappa Tommys företag, ska säljas.

Upp en klass

Andreas Johansson håller nämligen precis på att gå upp en tävlingsklass, från KF3 till KF2, eftersom han blivit 15 år. Då kommer han upp i cirka 130 kilometer i timmen från tidigare 115 kilometer i timmen. En begagnad gokart för KF2 kan gå på runt 60000 kronor, berättar pappa Tommy Johansson.
– Det är ingen billig sport, säger Tommy Johansson.
Motorn måste renoveras var åttonde timme. Efter varje tävling måste gokarten få nya däck. Ibland, som när de tävlar i Italien måste de hyra in en mekaniker så att framvagnsinställningarna, däcktrycket och drevningen blir rätt.
– En tiondel kan vara åtta placeringar, säger Andreas Johansson.

Trettio varv

I SM i Kristianstad i augusti låg han topp fem länge i finalen innan han blev omkörd.
– Som bäst kom jag trea när jag tävlade i Kalmar, säger han.
En tävling med tre kvalheat och en final tar cirka en timme och femton minuter sammanlagt. 30 varv i varje delmoment. Varje varv är cirka 1200 meter och tar runt 53 sekunder.

Kristianstad Karting

Andreas Johansson tävlar för klubben Kristianstad Karting för team Ward racing. Nu i sommar är det EM på Åsum Ring i Kristianstad, Andreas Johanssons hemmabana.
– De har en av världens finaste banor i Kristianstad, säger Tommy Johansson.
Han är murare och därav sonens ”tävlingsnamn” Lillsleven. Det var tack vare att pappa Tommy Johansson köpte några gokarts åt sina söner som intresset startade.

Byggde bana

– Vi byggde en egen bana och körde här ute, säger Andreas Johansson.
Andreas Johansson siktar på att gå racinggymnasiet som håller till på kända motorbanan Mantorp. Kanske finns en framtid som F1-förare.
– Alla formel 1-förare har kört gokart, det är en inkörsport till racingen, säger Tommy Johansson.
För nionde året i rad väntar träningsläger i Italien. En veckas träningsläger vid Gardasjön i Italien vecka 8 och tävling där vecka 13. Och det lär bli tufft i tävlingen.
– De bara kör, kör, de har ett helt annat grepp på grund av klimatet, säger Tommy Johansson.
Nästa tävling i Sverige för Andreas Johansson är Klippan Cup den 12-13 april.

Publicerad 21 January 2014 12:00