Christa Olsson kom på fjärde plats och Linn Alenius på första när Fi Svalöv fastställde listan till kommunvalet. Här på valkonferens för Fi Skåne i Malmö i helgen.

Christa Olsson kom på fjärde plats och Linn Alenius på första när Fi Svalöv fastställde listan till kommunvalet. Här på valkonferens för Fi Skåne i Malmö i helgen.

Fi ställer upp i valet

De bildades för bara några veckor sedan. Redan nu står det klart att Fi Svalöv ställer upp i valet i höst. I helgen fastställde man den fem namn starka listan till kommunvalet. Ordföranden för Fi Svalöv, Linn Alenius kom på första plats.

Av
Jonas Lundin

Vad hände igår (den 30 mars)?
– Då hade vi valkonferens för Fi Skåne, för Svalöv, Lund och Malmö, vi var väl en 40-50 medlemmar. Man berättade om hur arbetet gått till med att ta fram kandidater, och sedan röstade vi igenom valberedningens förslag. I Svalöv kom jag som nummer ett, och som nummer fem i regionvalet.
Fi Svalöv startades i mars. Vad har ni fått för reaktioner?
– Här så har jag fått bara positiva reaktioner hittills, lokalt är det flera som kommit fram och sagt nu vet jag vad jag vill rösta på. Det känns jättekul att ha ett sådant stöd. Och från moderorganisationen är de jätteglada.
Hur många medlemmar har Fi Svalöv?
– Mina sista uppgifter är 18, vi blir glada om det kommer fler medlemmar.
Vad händer den 15 april?
– Då har vi ett öppet möte på pizzerian i Kågeröd, där nyfikna kan komma och diskutera vilka frågor vi ska driva i kommunen, eller de som vill vara med i Fi och är intresserad av feministisk politik. Det börjar klockan 18.
Har ni hunnit komma fram till några frågor ni vill driva i kommunen?
– Det har varit mycket ren formalia på de få möten vi haft, det är ju bara några veckor sedan vi startade, vi har inte kommit fram med färdigt program än. Det ska bli spännande att se vart det kan leda.
Några negativa reaktioner?
– Många tänker att en röst på Fi är en bortkastad röst, där skulle jag vilja säga: i en demokrati är ingen röst någonsin bortkastad. Jag tror absolut att Feministiskt initiativ har en stor chans att komma in. Även om det inte leder till plats i kommunfullmäktige. så leder det till starkare stöd i kommande val.
Tror du att ni kommer in i kommunfullmäktige?
– Det är klart vi gör det, man måste alltid gå in med en vision att det är klart att vi sitter i kommunfullmäktige i höst.
– Vad vi står för är att vi vill ha en antirasistisk feministisk politik i Svalövs kommun, det är där vi känner att det finns ett stort behov. Förra året var en av överlevarna i förintelsen i Kågeröds församlingshem och mycket av det hon berättade om nazismen är fruktansvärt likt det som håller på att ske just nu. Det går att se många paralleller, det är också därför jag bestämt mig för att ta det här steget in i politiken.

Publicerad 01 April 2014 13:00