Stefan Johansson och Amanda Johansson jobbar för att damerna ska ta större plats. Foto: Pär Andersson

Stefan Johansson och Amanda Johansson jobbar för att damerna ska ta större plats. Foto: Pär Andersson

Mer bowling – mer jämlikhet

Av
Pär Andersson

SVALÖV. Det finns för få möjligheter för tjejer och damer att utöva idrott i Svalöv. Det tycker Stefan Johansson, föreståndare för Svalövs bowlinghall, som är i full färd med att skapa ett nytt damlag i BK Strået.
– Det satsas nästan alltid på män. Jag vill få mer jämlikhet, säger Stefan Johansson.
Planen att ställa upp med ett damlag i seriespel redan till årets säsong gick inte att realisera. För att anmäla ett lag ville klubben ha minst sex klara namn och i nuläget är bara två eller tre helt säkra på att de vill ställa upp i tävlingsspel.
Klubben har trots detta fått ekonomiskt bidrag från Skånes Idrottsförbund för att främja flick- och dam-idrott. Pengarna används till att uppmuntra de damer som redan spelar att fortsätta och till att marknadsföra klubben ytterligare.

För få damidrotter

– Jag har tjatat länge om att det inte finns så mycket för kvinnor i Svalöv. Vi har Friskis och Svettis och bowling för dem som är 60 plus. Det är synd att vi inte har ett damlag i en så här livlig hall, menar Stefan Johansson.
Målet är alltså att till nästa säsong kunna ställa upp med ett lag med fyra spelare och i truppen kommer det behövas minst sex spelare i alla åldrar mellan 16 och 60 år. Träning en gång i veckan och en match per helg är det som kommer stå på veckoprogrammet under säsongen. En säsong rymmer omkring 18 matcher.
Redan nu finns träningstid på tisdagar mellan 18 och 19 avsatt för bowlingintresserade tjejer och damer.
Vilka krav på förkunskaper ställer ni?
– Inga alls. På ett sätt är det bättre att inte kunna något, då får man rätt rutiner från början. Bowling är lätt att lära sig men svårt att bemästra. Vi har inga prestationskrav, bara prestationsångest, säger Stefan Johansson och skrattar.
Är det realistiskt att ni kommer att få ihop ett damlag till nästa säsong?
– Utan tvekan.
De tjejer som redan nu finns i föreningen spelar matcher med BK Stråets B-lag och får tävlingsrutin på det sättet.

Vill locka fler

Amanda Johansson, 19, tävlade för första gången i slutet av september.
– Bowling är kanske inget som så många satsar på, men det är roligare om man kommer ut på matcher och det blir roligare om det är fler tjejer som är med, säger hon.

Publicerad 01 October 2014 12:00