Ekdungens rektor Susanne Ahlberg läser upp för barnen att förskolan fått 92 poäng och

Ekdungens rektor Susanne Ahlberg läser upp för barnen att förskolan fått 92 poäng och "guldstjärna" i kvalitetssäkringsverktyget Qualis och därmed blivit kvalitetscertifierad.

Ekdungen får bevis på sin kvalitet

Första förskolan i kommunen som blir certifierad enligt Qualis

Av
Jonas Lundin

KÅGERÖD. Ekdungens förskola i Kågeröd är första förskolan i kommunen att bli certifierad enligt kvalitetsverktyget Qualis.
– Det är roligt att få bekräftelse för sitt arbete, säger rektor Susanne Ahlberg som sedan juni 2013 leder Ekdungens förskola.
Qualis är ett kvalitetssystem som många kommuner använder för att säkra kvaliteten i skolan och förskolan. Svalöfs gymnasium och Kulturskolan har tidigare blivit certifierade. Men Ekdungen är den första av kommunens nio förskolor att bli det.
– Det är ju jättekul. Det som jag tycker är extra roligt är att det här är resultatet av en medveten strategi som vi skissade upp för ett och ett halvt år sedan, där vi vill att alla våra verksamheter ska certifieras kvalitetsmässigt, säger Torbjörn Ekelund (FP), utbildningsutskottets ordförande.
"Ekdungen förskola präglas av ett lugnt och trivsamt klimat, barn som visar glädje och nyfikenhet, kompetenta pedagoger och nöjda föräldrar som ses som resurs i förskolans utvecklingsarbete", står det i Qualis slutomdöme.
Enligt Qualis granskningsrapport är Ekdungens starkaste områden: trygghet och trivsel, organisation och styrning och ledarskap. För att bli certifierad krävs 60 poäng i kvalitetssäkringsystemet. Ekdungen nådde 92.
– Jag tror att vi fick det för att vi bedrivit arbetet metodiskt och systematiskt och att det givit resultat, säger Susanne Ahlberg.
På förskolan går 121 barn och där jobbar 23 pedagoger. 
Om tre år kan Ekdungen ansöka igen om att bli certifierat enligt Qualis.

Publicerad 05 December 2014 10:00