”Det handlar om att tillgängliggöra lokala matproducenter utan att de får något inkomstbortfall”, säger Albin Ponnert om sitt och Viktor Zaunders projekt ”Bygdens saluhall”.

”Det handlar om att tillgängliggöra lokala matproducenter utan att de får något inkomstbortfall”, säger Albin Ponnert om sitt och Viktor Zaunders projekt ”Bygdens saluhall”.

De bygger virtuell saluhall för landsbygden

Hjälper lokala matproducenter och kunder att mötas

Av
Jonas Lundin

BILLINGE/RÖSTÅNGA. En virtuell saluhall där lokala matproducenter och kunder möts utan mellanhänder. Det är tanken med pilotprojektet ”Bygdens saluhall”, som Albin Ponnert och Viktor Zaunders står bakom.

– Vi bor på landsbygden och vill se en levande landsbygd där vi bor, säger Albin Ponnert.
Han tittar ut över den milsvida utsikten från sin tomt i Billinge. Lite längre bort ligger Röstånga, dit hans kollega Viktor Zaunders håller på att flytta. I trakterna finns många lokala matproducenter. Och kunder finns både på landet och i staden.

Bygdens saluhall” är tänkt att vara en länk mellan dessa.
– Grundtanken är landsbygdsutveckling, att underlätta för lokala matproducenter att tjäna pengar och träffa kunder, säger Albin Ponnert.
Det ska fungera så att kunderna botaniserar bland de olika företagens produkter på hemsidan ”Bygdens saluhall”, lägger sin beställning av till exempel kalkon, lamm, kalv, grönsaker eller lättöl.
Sedan kan kunden hämta upp sina olika varor på ett ställe en gång i veckan. Troligen blir det ”Vita villan” i Röstånga och ”Billingehus”, den gamla skolan i Billinge.

Det finns inget vinstsyfte, utan ”Bygdens saluhall” ska fungera som ett verktyg och ett gemensamt säljfönster för småföretagare på landsbygden.
– Det handlar också om att få den lokala ekonomin att funka bättre, säger Viktor Zaunders.
De hoppas på den första beställningen i april och första utlämning i början på juni. Än så länge har sju, åtta lokala företag knutit sig till projektet.
– Tanken är att de som vill ska kunna jacka in sig, säger Albin Ponnert.
Intresse har kommit från tre, fyra andra platser i Sverige att använda konceptet, men än så länge är de tämligen unika med detta i Sverige.
– Det finns ingen exakt kopia skulle jag tro, säger Viktor Zaunders.

Albin Ponnert har bott i storstad i många år, men det är på landet han trivs bäst.
– Man kan behöva stöd för att leva gott på landet. ”Bygdens saluhall” är ett verktyg för det, säger Albin Ponnert.

Fotnot: Söndagen den 13 mars klockan 15 håller de informationsmöte om ”Bygdens saluhall” på Röstånga Gästis. Mer info finns att få på hemsidan www.bygdenssaluhall.org och på projektets facebooksida.

Publicerad 24 February 2016 15:15