Anna Hyberg och maken Pär Hyberg fick nycklarna till sitt nya hem den 22 januari. Redan den 24 februari är de med och arrangerar konsert.

Anna Hyberg och maken Pär Hyberg fick nycklarna till sitt nya hem den 22 januari. Redan den 24 februari är de med och arrangerar konsert. Foto: Mikael Öhrn

Nu ska det klinga musik i Gamla skolan i Ask igen

ASK.

Nycklarna till Gamla skolan i Ask fick de den 22 januari. Redan en månad senare är de med och arrangerar en första konsert i sitt nya hem. ”Och då har vi inte ens hunnit flytta in”, säger Anna Hyberg.

Av
Mikael Öhrn

Musiken återvänder till Ask. Nya ägare till Gamla skolan är det dans- och musikintresserade äkta paret Anna och Pär Hyberg, som närmast kommer från Kävlinge.

– Så länge vi har känt varandra har vi hållit på med musik och dans. Genom åren har vi letat efter en sån här lokal. Vi har säkert tittat på tio gamla skolor, men det har inte varit riktigt rätt. Sen hittade vi denna och därefter gick det snabbt, säger Anna Hyberg, som till vardags även håller kurser i dans, och fortsätter:

– Vi var faktiskt här på konsert för några år sen. Då sa vi till varandra ”Här skulle vi bott”.

Hur blir det att öppna upp sitt hem för allmänheten på det här viset då?

– Vi har verkligen längtat efter den möjligheten, att ha något hemma. Om man har en idé är det så mycket enklare att dra igång något. Det är verkligen en dröm som besannas.

Och intresset har inte låtit vänta på sig.

– Vi är ju egentligen nya i bygden, men vad vi fått höra finns det en historia här, det har hänt saker här förr i lokalen. Det finns ett stort intresse för kultur och musik i bygden. Det märkte vi när vi berättade att vi skulle flytta hit, att folk är väldigt nyfikna. Så det känns som att det finns ett underlag, säger Anna Hyberg.

Bandet som kommer till Gamla skolans konserlokal den 24 februari är ett bluegrassband från Belgien som heter Rawhide.

– Det var Pär som fick kontakt med bandet. De var på turné i Sverige och sa att de var intresserade av att spela här också, om vi fick till det.

Vad är det annars för typ av musik som ni kommer att ta hit?

– Det kommer nog vara blandat, men min man spelar dels irländsk folkmusik i Apagaget, dels svensk folkmusik i olika konstellationer och dels lite bluegrass. Sen har han och jag en liten duo också – The Hyberg Family – där vi spelar åt det amerikanska rockhållet. Tidigare har här varit mycket rock, så det kommer det nog att vara en del framöver också. Vi får se...

The Local Eedjits kommer att spela förband på konserten. Inträdet kostar 100 kronor och det är en så kallad picknickkonsert, det vill säga egen mat och dryck rekommenderas. Dörrarna slås upp klockan 19.30 och första band går därefter på scen klockan 20. Konserten är ett samarrangemang med KF Akustik.

Publicerad 12 February 2018 10:29