Martin Axelsson på Svalövs bibliotek står tillsammans med Lin Hyttfors bakom satsningen på ett Kulturkryss.

Martin Axelsson på Svalövs bibliotek står tillsammans med Lin Hyttfors bakom satsningen på ett Kulturkryss. Arkivfoto: Malin Nävelsö

På kryss med kulturen

SVALÖV.

Svalövs bibliotek prövar många olika sätt att använda sina lokaler och målet är att vara en mötesplats och en plats där det händer saker som kan tilltala många av kommunens invånare. Bibliotekarierna Lin Hyttfors och Martin Axelsson fick idén till ett kulturkryss på bibblan.

Kulturkrysset kommer att vara som en frågesport eller ett quiz, fast i kryssform, berättar Martin Axelsson.

– Vi tänkte lite som Melodikrysset på radio. Det kan bli musik och film och litteratur, kanske lite extra litteratur förstås.

Det går att lösa krysset på egen hand eller bilda lag på plats. Kaffe och samvaro kombineras med förhoppningsvis lagom klurigt krysslösande.

– Det gäller att få till rätt svårighetsnivå förstås, men man kan lägga den lite högre när det är i form av ett kryss, eftersom det blir som inbyggda ledtrådar i ett korsord, säger Martin Axelsson.

Att säga att biblioteket skall vara en mötesplats är lite uttjatat, men ändå är det just vad det handlar om, menar Martin Axelsson. Här skall man kunna mötas, fundera och ha roligt tillsammans.

– Man vill ju kunna använda bibliotekslokalen på olika vis. Det skall vara mer än ett papperslager dit man kommer och hämtar en bok. Vi prövar på olika sätt att göra det till en naturlig mötesplats.

I april hade biblioteket ”Svale Open”, en tävling i så kallad estradpoesi. Med ett tjugotal besökare och fyra tävlande blev det ett mysigt arrangemang, konstaterar Martin Axelsson.

– Det är också ett sätt att använda biblioteket på ett nytt sätt och det kommer säkert tillbaka i någon form. Vi får se hur det går med Kulturkrysset, om det är något vi skall göra igen också.

Malin Nävelsö

Var och när?

Tiden för Kulturkrysset är torsdagen den 3 maj klockan 18 på Svalövs bibliotek. Ingen föranmälan behövs och det är fri entré.

Publicerad 01 May 2018 09:00