En rätt så medtagen igelkott. Det är viktig att snabbt skaffa hjälp av veterinär eller viltrehabiliterare om man ser ett vilt djur som inte mår bra.

En rätt så medtagen igelkott. Det är viktig att snabbt skaffa hjälp av veterinär eller viltrehabiliterare om man ser ett vilt djur som inte mår bra. Foto: Malin Nävelsö

Yrvakna igelkottar behöver hjälp

Rehabilitering för vilt kräver tålamod

LANDSKRONA/SVALÖV.

Så här års är många vaknar många igelkottar ur vintersömnen och ger sig ut, fast det ofta är lite för tidigt. Det finns många faror som hotar de taggiga små djuren. Viltrehabiliteraren Carina Johansson har några tydliga besked till den som vill värna våra igelkottar.– Låt inte robotgräsklipparen klippa på natten och känn igenom eller flytta på rishögar innan du eldar upp dem!

LANDSKRONA/SVALÖV. Carina arbetar ideellt för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt, KFV. Riksförbundet KFV har många lokala föreningar och utbildade rehabiliterare, som ofta specialiserar sig lite på vissa arter. För Carina har det blivit en hel del igelkottar genom åren.

– Djur och natur har alltid betytt mycket för mig. Jag hittade en kurs om viltrehabilitering hos KFV och kände att det var något för mig.

Utbildning är nödvändig för att kunna ta hand och skadade vilda djur på rätt sätt, betonar Carina. Som privatperson får man lov att ha hand om ett skadat djur i 48 timmar, en regel som Carina tycker borde avskaffas.

– Den är väldigt skadlig, eftersom att ju längre tiden går, ju svårare blir det att kunna rädda djuret. Det bästa är om man tar kontakt med viltrehabiliterare eller veterinär med en gång.

Det är i växlingarna mellan varma och kalla årstider som riskerna är störst för igelkottarna. Så här års vaknar många igelkottar och ger sig ut för att leta efter mat. Eftersom våren varit så sen hittar de kanske ingen mat och så hinner de inte ta ordentligt skydd innan det blir kallt. Under sommaren är det framför allt ungar som behöver hjälp om de förlorat sin mamma. Här är robotgräsklipparna en stor bov och Carina betonar flera gånger att man inte skall låta dessa maskiner klippa i skymning eller mörker.

– Igelkotten är ju ett djur som rullar ihop sig som försvar, men en gräsklipparrobot eller en bil stannar ju inte för det.

När Carina får hand om en skadad igelkott börjar hon alltid med att väga in den. Hon journalför allting och håller noga koll på vikt och andra faktorer som kan visa hur igelkotten mår. Allmäntillståndet kan ändras snabbt. Carina uppmanar alla att vara observanta på igelkottar som man ser ute.

En igelkott som redan mår bättre, men som hellre vill sova än vara med på bild.

En igelkott som redan mår bättre, men som hellre vill sova än vara med på bild. Foto: Malin Nävelsö

– Ser man igelkottar som ligger stilla ute under dagen sommartid, så skall man ringa med en gång. Fluglarver är ett fruktansvärt problem för igelkottar och har det hunnit bli mycket angripna kan man inget göra.

När en igelkott har rehabiliterats hos Carina eller någon annan inom KFV, så skall den förstås tillbaka till naturen. Unga igelkottar placeras ut på säkra ställen, medan vuxna djur alltid förs tillbaka till sitt revir. Arbetsuppgifterna är många och arbetet utförs helt ideellt.

– Många som lämnar in djur känner starkt för dem och bidrar gärna. Vi är så tacksamma för allt stöd vi kan få, eftersom det ändå blir en hel del kostnader, säger Carina.

Skydda igelkottarna

Inför riseldning vid trädgårdsröjning gäller det att kolla kottarna. Flytta helst rishögar innan de bränns. Om högen inte går att flytta, känn igenom den ordentligt med till exempel ett kvastskaft. Om man ser eller hör en igelkott i högen får man förstås klura ut ett sätt att få den att flytta på sig innan man bränner upp högen.

Låt aldrig en robotgräsklippare klippa i skymning eller mörker. Igelkottarna kommer fram då och blir ett lätt offer för klipparens knivar.

Håll koll på hunden också i trädgården. Hundar kan attackera och skada eller döda igelkottar och hunden kan också göra sig illa på igelkottens taggar.

Publicerad 03 May 2018 16:00