Svalövs kommunfullmäktige har 35 mandat. För att få majoritet krävs 18 mandat. Varken det valtekniska samarbetet mellan S, C, V, FI och MP, som styrt Svalöv sedan i våras, eller ett borgerligt alliansalternativ skulle få egen majoritet i fullmäktige. Nu väntar samtal partierna emellan. Störst parti i kommunen är dock SD som fick 31,5 procent av rösterna i söndagens val.

Svalövs kommunfullmäktige har 35 mandat. För att få majoritet krävs 18 mandat. Varken det valtekniska samarbetet mellan S, C, V, FI och MP, som styrt Svalöv sedan i våras, eller ett borgerligt alliansalternativ skulle få egen majoritet i fullmäktige. Nu väntar samtal partierna emellan. Störst parti i kommunen är dock SD som fick 31,5 procent av rösterna i söndagens val. Foto: Ritzau Scanpix/Anders Wiklund

Storseger för SD i Svalöv – fick var tredje röst

Men frågan är vem som ska styra med vem

SVALÖV. Valets stora vinnare är Sverigedemokraterna. Var tredje röstberättigad Svalövsbo röstade på partiet i söndagens kommunalval. Nu är frågan vilka som ska styra.

Av
Jonas Lundin

Sverigedemokraterna fick 31,5 procent av rösterna i kommunalvalet, vilket gör partiet till det största i Svalövs kommun. Partiet ökar med tre mandat och har nu 11 av 35 mandat i fullmäktige.

– Det bekräftar snarast det jag sagt tidigare att SD varit det parti som varit stabilt och vägrat sätta sig i sandlådan, säger Teddy Nilsson (SD), gruppledare och oppositionsråd.

Han påpekar att dörren till de andra partierna står öppen.

– Givetvis står min dörr öppen. Är man absolut största parti måste man gå ut med att man är regeringsduglig.

Inget av de andra partierna har dock sagt sig vilja samarbeta med SD. Frågan är nu vilken partikonstellation som ska styra Svalöv.

Det tidigare styret mellan S, M och L sprack i våras, då S gick in i valtekniskt samarbete med C, V, FI och MP som då tog över styret. Men det preliminära valresultatet ger vid handen att den konstellationen bara når upp till 17 mandat, alltså når den inte upp till de 18 mandat som krävs för egen majoritet, detta efter att S förlorat två mandat och C förlorat ett mandat.

Inför valet presenterade M, L och KD en borgerlig koalition. Den konstellationen har 7 mandat i fullmäktige, inkluderat KD som tagit sig tillbaka in i kommunfullmäktige. Om C skulle ansluta till den koalitionen, så skulle det bli 13 mandat, vilket är långt ifrån egen majoritet.

– Vi hade nog inte väntat oss egen majoritet. Det vi måste få reda på när allt är räknat, är hur pass liten eller stor minoritet vi får. Vi har styrt i minoritet med framgång i flera år. De bedömningar vi gjort är att det inte är omöjligt att styra så. Framtiden får visa om det blir med ett helt alliansalternativ, säger Olof Röstin (M), gruppledare.

En del hänger på hur Centerpartiet väljer att göra, om de fortsätter samarbetet med S, V, Fi och MP eller om de väljer att gå in i en borgerlig allians.

– Vi har i så fall bäst chans att nå majoritet i olika frågor, såvida inte Sverigedemokraterna och de rödgröna tillsammans röstar emot oss, säger Olof Röstin.

Ordförande för Centerpartiet i Svalövs kommun, Lennart Pettersson, hoppas att man kan hitta en lösning där Centerpartiet kan fortsätta vara med och styra.

– Vi har konstaterat sedan tidigare att det inte finns någon naturlig majoritet. Vi får sätta oss ner och titta på hur vi kan skapa någon form av minoritet, antingen med alliansen eller i den valtekniska samverkan som vi har idag, säger Lennart Pettersson som också flaggar för att den så kallade onsdagsräkningen kan förskjuta något mandat hit eller dit.

Socialdemokraterna tappar två mandat i kommunvalet. Kommunstyrelsens ordförande, Jan Zielinski (S) ser det komplicerade läget.

– Det finns ingen borgerlig alliansmajoritet, det finns heller ingen sådan möjlighet för den valtekniska samverkan som vi har idag. Vi kommer i vårt parti ha möte tisdag och onsdag för att diskutera den här situationen. Vi är trots allt näst största parti även om vi tappat två mandat, säger Jan Zielinski.

Den nya ”regeringen”, hur den än kommer te sig, väljs formellt på kommunfullmäktiges sammanträde den 15 oktober.

Nya mandatfördelningen och den gamla (i parentes)

Socialdemokraterna 8 (10)

Sverigedemokraterna 11 (8)

Centerpartiet 6 (7)

Moderaterna 4 (5)

Liberalerna 2 (2)

Miljöpartiet 1 (1)

Vänsterpartiet 1 (1)

Feministiskt Initiativ 1 (1)

Kristdemokraterna 1 (0)

Resultatet i procent (kommunvalet 2014 i parentes)

Socialdemokraterna 21,7 (27,3)

Sverigedemokraterna 31,5 (23,6)

Centerpartiet 18,6 (18,9)

Moderaterna 11,3 (13,3)

Liberalerna 5,5 (5,4)

Miljöpartiet 2,4 (4,3)

Vänsterpartiet 3,6 (2,6)

Feministiskt Initiativ 2,0 (2,1)

Kristdemokraterna 2,4 (1,89)

Övriga 0,9

Publicerad 10 September 2018 09:27