Teddy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M) och Aase Jönsson (KD) i Svalövs nya styre (valtekniska samarbete) som får stöd av L.

Teddy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M) och Aase Jönsson (KD) i Svalövs nya styre (valtekniska samarbete) som får stöd av L. Foto: Jonas Lundin

JUST NU: SD leder nytt styre i Svalöv

Hoppas på ro i politiskt stökig kommun

SVALÖV.

SD tar över makten i Svalöv tillsammans med M, KD och med stöd av L. Teddy Nilsson (SD) väntas väljas till ny ordförande i kommunstyrelsen.

Av
Jonas Lundin

Att det är stökigt i Svalövspolitiken är ingen hemlighet. I början av april sprack åter ett kollationsstyre, då mellan C, M, L och KD. Under onsdagsförmiddagen presenterades ett nytt styre – och nu är det största partiet SD som sitter i förarsätet.

Svalövs kommun är en flera mindre kommuner där SD har en stark ställning, med 11 mandat av totalt 35 i fullmäktige. Det gör SD till största parti, men eftersom övriga partier inte velat bilda koalition med SD har kommunen under lång tid styrts av en rad svaga koalitioner, ofta i minoritet. Senast i april sprack den senaste mellan den borgerliga partierna C, M, L och KD (se länkad artikel). Då på grund av oenighet i en rad frågor, och på grund av kritik riktad mot dåvarande kommunstyrelseordföranden Fredrik Jönsson (C).

Under onsdagsförmiddagen hölls det dubbla presskonferenser i Svalövs kommunhus: M, KD och SD presenterade sin nya allians som tar över styret. Strax efter höll Liberalerna i en egen presskonferens där de redogjorde för varför de beslutat sig för att stödja det nya styret i ett så kallat valtekniskt samarbete. Att L med sina två mandat i kommunens fullmäktige röstar med det nya styret är en förutsättning för att det ska få en majoritet bakom sina förslag.

Ny ordförande för kommunstyrelsen blir Teddy Nilsson (SD), som leder kommunens största parti.

– Vi har hittat en samarbetsform vi tror på, säger Teddy Nilsson till Lokaltidningen om den nya koalitionen, som han vill kalla en valteknisk samverkan med gemensam budget.

– Vi får lägga den här eran av politiska sammanbrott bakom oss förhoppningsvis, utan att sticka ut hakan alldeles för mycket, så hoppas vi kanske att jag har förmågan att vara någon form av samlande kraft, säger Teddy Nilssson.

Han berättar att SD bjudit in till sittningar och frekvent hållit möten för att hitta någon form av lösning på styrningen i Svalövs kommun.

– Igår kväll landade det i att vi gör ett valtekniskt samarbete med sverigedemokrater, moderater, kristdemokrater och liberaler., säger Teddy Nilsson.

– Vi har valt att kalla det för "Framgång för Svalöv". Det har vi som ett arbetsnamn för ledningen av kommunen just nu.

Officiellt väntas han väljas till ny ordförande på kommunfullmäktigemötet den 17 juni.

Moderaternas Angelie Fröjd kommer fortsätta vara förste vice ordförande i kommunstyrelsen och därmed kommunalråd.

– Svalövs kommun behöver stabilitet, hållbarhet och lugn och arbetsro. Vi har mycket skuld både till medarbetare inom förvaltningen men framför allt till medborgarna. Det har varit för struligt under lång tid. Det är därifrån namnet Framgång för Svalöv kom. Vi siktar på detta för en hållbar organisation framåt, säger Angelie Fröjd.

Kristdemokraternas Aase Jönsson kommer att kunna behålla titeln kommunalråd, dock utan arvodering.

– Vi vill återupprätta förtroendet för politikerna i kommunen också, säger hon.

Andra partier både på risk och lokalplan har aviserat att de inte vill samarbeta med SD. Hur ser du på det nu?

– De har väl inte hittat rätt sverigedemokrat tidigare, säger Teddy Nilsson.

Kristdemokraternas Aase Jönsson flikar in:

– Vi kristdemokrater pratar med alla. För oss är det viktigaste att vi har möjlighet att föra fram vår politik. Har vi gemensamma frågor, gemensam målbild, så kan man arbeta med den, säger Aase Jönsson.

– Vi har haft en diskussion och vi har insett att det viktigaste för oss är att få fram kristdemokratisk politik. Då är chanserna till det betydligt större i ett borgerligt styre, som jag ändå vill kalla detta, fortsätter hon.

Det fyra partier stora valtekniska samarbetet ger 18 mandat, vilket ger en majoritet i kommunfullmäktige. Titeln kommunalråd kommer däremot Liberalernas Torbjörn Ekelund inte ha kvar.

Artikel från Liberalernas presskonferens kommer senare. På riksplan har Liberalerna dock redan reagerat. Partisekreteraren Maria Arnholm kritiserar i e-post till TT partikamraternas beslut. ”Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt. Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt”, skriver hon.

Så ser det ut i Svalövspolitiken

Svalövs kommunfullmäktige har 35 mandat.

För att få egen majoritet i Svalövs kommunfullmäktige krävs minst 18 mandat.

Det nya styret har 16 mandat, med stöd från L: 18 mandat.

Det i april spruckna allianssamarbetet mellan C, M, L och KD, hade 13 mandat.

Mandatfördelningen i Svalövs kommunfullmäktige:

SD: 11

S: 8

C: 6

M. 4

L: 2

KD: 1

FI: 1

Mp: 1

V:1

Totalt: 35

Publicerad 05 June 2019 10:35