Tim Schultz, anfallare, Njazi Ferizi, huvudtränare, och Mustafa Abdulkadir Ali, spelande assisterande tränare, samsas om bollarna i kommunens nya fotbollslag Svalöv United.

Tim Schultz, anfallare, Njazi Ferizi, huvudtränare, och Mustafa Abdulkadir Ali, spelande assisterande tränare, samsas om bollarna i kommunens nya fotbollslag Svalöv United. Foto: Mikael Öhrn

United enar både på och utanför plan

Kommunen har fått tillökning i den lokala fotbollsfamiljen

SVALÖV.

Elva spelare på plan. Elva olika nationaliteter. Det var laguppställningen som kommunens senaste tillökning i den lokala fotbollsfamiljen ställde upp med i den gångna säsongens sista match. För Svalöv United handlar det nämligen om så mycket mer än bara fotboll.

Av
Mikael Öhrn

De dök upp i det tysta under sommaren 2015. Kommunen hade fått en ny fotbollsförening, då i egenskap av ett pojklag bestående av spelare i tioårsåldern. Men lika snabbt som de dök upp, blev det tyst om dem igen. Redan samma år lades nämligen laget ner igen, varpå spelarna antingen vände tillbaka till SBK, gick till andra klubbar eller bara slutade. Men klubben levde vidare under huvudtränare Njazi Ferizis ledning.

– Jag fick samtal från killar som ville spela. ”Vi är fjorton, femton killar. Kan vi inte starta upp ett lag?”, säger han.

Sagt och gjort, och när sedan den spelande assisterande tränaren Mustafa Abdulkadir Ali hörde av sig med resterna av ett liknande integrationsprojekt i Landskrona (Kronan FC), då var det bara att tuta och köra. Den gångna säsongen gjorde klubbens unga seniorlag debut i seriesammanhang och tog hem reservlagsserien division 3 mellersta Skåne i överlägsen stil. Något som Njazi Ferizi inte var förvånad över.

– Vi förväntade faktiskt oss att vinna den serien. Vi hade tränat hårt med killarna i alla sorters väder, tre-fyra gånger i veckan. Killarna var förberedda på att vinna den serien, säger han.

Nästa år väntar därför den riktiga debuten i det ordinarie seriesystemet.

– Vi ska göra en minst lika bra säsong, om inte bättre. Kanske att vi ska vara obesegrade, vi förlorade bara en match förra säsongen, säger Mustafa Abdulkadir Ali.

I den gångna säsongens sista match ställde United en minst sagt brokig startelva på plan.

– Alla var från olika länder, så det var helt fantastiskt att se, säger Njazi Ferizi, själv med rötterna i Kosovo.

De har lärt sig språket ute på plan

För honom har det inte bara handlat om fotbollen, utan lika mycket om integration i samhället.

– De har lärt sig jättemycket om hur man jobbar i ett lag, om vilka regler som gäller och vilken roll domaren spelar. De har lärt sig språket ute på plan. Om vi tar årets seriespel var det vi som fick minst gula kort av alla, säger han och berättar samtidigt om alla lovord de fick för sitt goda uppförande på plan av domarna.

Nyss fick man en egen klubblokal i centrala Svalöv att samlas i. Även om den i sig är viktig för klubben, engagerar man sig på många fler sätt än så för att ena ungdomarna.

– Vi har mycket aktivitet utanför plan också. Jag tror att det är det som håller ihop killarna också och som gör att de känner sig hemma, säger Njazi Ferizi och berättar om bland annat besök hos räddningstjänsten och tingsrätten.

Något som 16-årige anfallaren Tim Schultz kan intyga.

– Det är fantastiskt att alla bara kan samlas så här och spela fotboll, säger han.

– De har hittat ett gemensamt språk – fotboll, avslutar Njazi Ferizi och skrattar.

Orangesvarta Svalöv United kommer att spela i sjuan västra Skåne nästa år, bland annat med RIS. Klubben har nu växt så pass mycket att man då kommer att ha både ett A-lag och ett B-lag. Klubben har även ett nära samarbete med SBK, när det gäller inte minst spelarbyten. På grund av platsbrist får man för närvarande spela sin hemmamatcher på konstgräset i Svalöv.

Publicerad 30 November 2017 12:44