Stefan Hansson tillsammans med damtränaren i Älvsborg Kenneth Andersson, en av flera fotbollsprofiler som den tidigare Svalövsbon stött på i sin långa karriär.

Stefan Hansson tillsammans med damtränaren i Älvsborg Kenneth Andersson, en av flera fotbollsprofiler som den tidigare Svalövsbon stött på i sin långa karriär. Foto: Privat

Nu fimpar Stefan Hansson shortsen och sandalerna

Är tillbaka som tränare i Sverige efter flera år utomlands

SVALÖV.

Han lämnade den tropiska hettan och orangutanger i trädgården i Indonesien bakom sig och kom i sandaler och shorts till ett kallt Skandinavien. Men han är hemma igen - den världsvane fotbollstränaren Stefan Hansson som en gång i tiden inledde sin långa karriär inom fotbollen i SBK.

Av
Mikael Öhrn

Det dök upp en man på Kastrup flygplats i november i shorts och sandaler. Polisen fick upp ögonen för honom och tog honom åt sidan.

– De undrade om jag var dum i huvudet eller berusad eftersom jag gick i shorts i november, säger Stefan Hansson och skrattar.

Vinterkläder har den meriterade fotbollstränaren ifrån Svalöv nämligen inte behövt på närmare tio år. På cv:t står tränaruppdrag i bland annat Bangladesh, Indonesien, Myanmar och Vietnam, både på klubb- och landslagsnivå.

Bland annat har han hunnit med ett halvår på Arsenal FC:s akademi i Vietnam.

– Det var helt okej. Upplägget kom från Arsenal och det var deras grej, men det var lite överreklamerat för att det var Arsenals namn så klart. Men alla sprang runt i Arsenals tröjor och shorts och två gånger om året kom någon från klubben dit. Jag hade aldrig tidigare jobbat i en akademi så det var kul att prova på det också.

Det har blivit några medaljer genom åren, men den som kanske gav störst rubriker var när han mot alla odds tog Myanmars U23-landslag till en bronsplats i de sydöstasiatiska spelen (SEA Games) 2011.

– Jag blev nationalhjälte i Myanmar, höll jag på att säga. Det stod 30 000 och väntade på flygplatsen när vi kom hem. Det var det lilla landet som gick och slog de ut de här stora nationerna.

Han har sett många stora spelare, både mindre kända och mer kända, komma och gå. En spelare som han talar varmt om är Myanmars landslagsman Kyaw Ko Ko, som slog igenom i det landslag som Stefan Hansson ledde till bronset i SEA Games.

– Jag hittade honom nästan på gatan. Efteråt erbjöd Gamba Osaka honom en miljon för att komma till dem, men han tackade nej för att han inte åt japansk mat. Han hade även ett anbud senare från Mönchengladbach, men det var för kallt och han kunde inte tyska. Han är den bästa spelaren jag har sett i mitt liv, man jämförde honom med Ronaldo.

Däremot hade han inte så mycket till övers för den före detta ukrainska storspelaren Andriy Shevchenko som han valde att rata när han ville ha 100 000 dollar per spelad match, när Stefan Hansson var tränare i den indonesiska storklubben Mitra Kukar FC.

– De tror de kan komma och tjäna pengar, men om de inte är bra åker de direkt. Är man färdig i Europa ska man inte tro att man kan komma till Indonesien och spela.

Flytten hem till Sverige har tagit honom närmare sin mor och två svenska döttrar. Trots anbud från Superettan ska han kommande säsong träna den mindre kända Göteborgsklubben Älvsborgs FF i division 3.

– Jag har fått anbud från en massa klubbar i Superettan och sånt, men det ska vara en tanke bakom också. Det ska inte bara vara att tjäna pengar och sen lämna året efter. Det ska vara seriöst och de här personerna i Älvsborg är seriösa.

Han är förstås också medveten om att, även om han är ett stort och aktat namn i Asien är han inte lika känd i Sverige. Samtidigt är han kritisk till att elitklubbarna i Sverige inte alltid vågar satsa nytt.

– Jag har aldrig varit här inom seniorfotbollen. Jag lämnade ju Sverige redan som junior. Sen känner jag till läget i klubbarna. Det är mycket svågerpolitik. Man tar tillbaka samma tränare som man redan har sparkat både en och två gånger och byter tränare sinsemellan. Det är kul när man tar unga tränare som har nya idéer. Det har jag också, som kommer ifrån Asien. Killarna var förvånade att jag kom med ett helt annat träningsprogram, säger Stefan Hansson och nämner att Älvsborgsspelarna får vänja sig vid bland annat både brottning och aerobics den kommande säsongen.

Och så var det det där med orangutangerna som bodde i trädgården när han bodde i Indonesien, vare sig man ville ha dem där eller inte.

– Men de var aldrig aggressiva. Klart, det var en gång när fönstret var öppet och de rev ner gardinstången för att jag inte hade lagt ut mat till dem. Då blev de förbannade för att de trodde att jag svikit dem. Men annars var de vänliga, avslutar Stefan Hansson med ett skratt.

Namn: Stefan Hansson

Ålder: 60

Moderklubb: Svalöv

Aktuell: Har flyttat hem till Sverige och ska träna Göteborgsklubben Älvsborgs FF i division 3.

Tidigare klubbar som tränare: San Fransisco Scots, Greek-American AC, IFK Trelleborg, Ystads IF, IFK Malmö, Härslövs IK, Fram FC, Köge BK, Skovlunde IF, Sarpsborg 08 FF, Long An FC, Zevashwemye FC, Mitra Kukar FC, Persela och Persema Malang.

Tidigare landslag som tränare: Seychellerna, Myanmar U23, Indonesien All Star.

Publicerad 15 January 2018 11:52