Heleneborgshallen står som vanligt som skådeplats för futsal & straffcupen.

Heleneborgshallen står som vanligt som skådeplats för futsal & straffcupen. Foto: Mikael Öhrn

Återkomst för tjejer i fotbollscup

BILLEBERGA.

Helgen den 3 och 4 februari kickar den igång igen – Billeberga futsal & straffcup. I år kan tjejerna återigen göra entré i den 29 år gamla inomhusturneringen.

Av
Mikael Öhrn

Under totalt tre helger i februari gör tio olika åldersklasser upp om åtråvärda pokaler i Billeberga futsal & straffcup, vilket därmed är en ökning av antalet deltagande lag.

– Vi har haft nio cuper de andra åren, men nu har vi tio. Det är tjejcupen som vi har fått ihop nu, säger Johan Kronkvist, ordförande i Billeberga GIF.

Vad betyder det för cupen, att tjejerna är tillbaka igen?

– Det är klart jätteroligt, särskilt när vi har ett eget lag (Billeberga har ett F04-lag ihop med grannklubben Asmundtorps IF) är det roligt att de kan vara med i turneringen, fortsätter han.

Futsal & straffcupens popularitet har förstås att göra med de dubbla cuperna, dels en vanlig som bygger på gruppspel och efterföljande slutspel i vanlig matchform. Men sen även en cup där vardera lag, efter varje slutsignal får lägga vars tre straffar i en separat turnering med egna priser.

– Det har varit väldigt uppskattat, speciellt bland de yngre lagen. Alla får slå varsin straff, så det är ingen som får slå en andra straff förrän alla har slagit en.

För många är det således en skön revansch om det gått dåligt i matcherna.

– Jag tror det var Bjärnum som ett år fick fyra förluster i gruppspelet, men sen gick de till final i straffturneringen och kom tvåa. De fick pokal så de var jätteglada för det.

En hel del kommunderbyn är förstås att vänta.

– Det är alltid roligt när kommunens lag möts. I P04 är Billeberga, Kågeröd, Röstånga och Svalöv med, blir det slutspel och så där också så kan det bli många roliga möten.

Har ni i Billeberga någon målsättning i turneringen?

– Vi har ingen målsättning så, men det är klart att vi vill att de lag som är med går så långt som möjligt. Våra P03:or blev tvåa i Kvidinge cup och F04 vann Hässlecupen, så de har väl klart sina egna målsättningar. Men från klubbens sida handlar det främst om att de ska ha roligt och lira bara.

Det är enbart från 13 år som resultaten räknas, vilket handlar om fyra av de tio cuperna. I de andra åldersklasserna spelas matcherna bara av utan att målen räknas. Spelplats är sedan några år tillbaka Heleneborgshallen i Svalöv.

Publicerad 22 January 2018 11:13