Rade Perija hoppas få göra samma resa med United som han en gång i tiden gjorde med FC Malmö.

Rade Perija hoppas få göra samma resa med United som han en gång i tiden gjorde med FC Malmö. Foto: Mikael Öhrn

Inför säsongen: Nu ska Uniteds resa börja

SVALÖV. I år ska unga Svalöv United äntligen få göra sin riktiga seriedebut. Men tro för allt i världen inte att klubben bara är här för att se och lära.

Av
Mikael Öhrn

Efter att ha tagit hem den obligatoriska första säsongen i reservlagsserien förra säsongen, i överlägsen stil, ska Svalöv United i år få göra sin riktiga debut i det riktiga seriesystemet. Grundaren, allt-i-allon och den tidigare huvudtränaren Njazi Ferizi väljer då att stiga åt sidan och in kommer istället den meriterade tränaren Rade Perija, som bland annat förde FBK Balkan från fyran till trean 2008.

Framför allt var det Rade Perija som var den som en gång i tiden drog i gång det numera nedlagda FC Malmö, en klubb där till exempel spelare som Robin Olsen (FC Köpenhamn), Saman Ghoddos (Östersunds FK) och Jasmin Sudic (BK Häcken) tillbringade stora delar av sin fotbollskarriär som pojk- och ungdomsspelare.

– Vi växte väldigt snabbt. Det var litegrann för att vi tränade på ett annat sätt. Allt som jag själv inte fick träna på när jag var liten, saker som teknik, koordination, motorik och att helt enkelt bli vän med bollen, säger Rade Perija, som lyckades ta lilla FC Malmö till pojk- och juniorallsvenskan, samt från reservlagsserien till femman på seniornivå.

Själv la han nämligen av med fotbollen, bara fjorton år gammal, för just viljan att göra samma saker då, som han nu predikar i sina egna träningar.

– Jag hade en engelsk tränare. ”Pass the ball din jävla diva” skrek han alltid. Han tyckte inte om teknisk fotboll, säger Rade Perija, som idag trots allt kan skratta åt minnet.

De senaste åren har Rade Perija emellertid mestadels hjälp till lite på ungdomssidan i olika klubbar, för att tillbringa mer tid med familjen. Trots anbud högre upp i seriesystemet, var han dock inte sen att nappa när Svalöv United hörde av sig.

– Det kliar i fotbollsfingrarna igen nu när man hållit sig borta ett tag. Nu vill jag göra den här resan, det är rätt förening och rätt kille (Njazi Ferizi) som håller i det. Det är en utmaning och det lockar mig att göra något vettigt med de här grabbarna, som människor och som spelare. Jag har ju gjort samma resa förut med FC Malmö.

Och målsättningen är glasklar. Svalöv United ska ta hem sin serie.

– Det är målsättningen. Jag säger inte till 100 procent att vi ska göra det, men det är den målsättningen vi har. Då får vi respektera den och göra det bästa utifrån det.

Svalöv United gör seriedebut borta mot FC Helsingkrona den 7 april. I samma serie spelar även RIS.

Publicerad 12 March 2018 09:19