Tonnie Jönsson och TAIK fortsätter sikta uppåt.

Tonnie Jönsson och TAIK fortsätter sikta uppåt. Foto: Mikael Öhrn

Inför säsongen: Tonnie Jönsson och TAIK knådar vidare

TÅGARP.

Klubben var på väg att duka under, då knådade TAIK med bagaren och ordföranden Tonnie Jönsson i spetsen degen en sista gång och man bestämde sig för att bli bäst i kommunen. Några år senare ser drömmen mer än någonsin ut att kunna bli verklighet.

Av
Mikael Öhrn

Tonnie Jönsson har varit i Tågarp sen barnsben. Så fort den aktiva karriären var över, tog han plats i styrelsen. Samma styrelse där han har suttit som ordförande de senaste 16-17 åren. Klubben var länge fast förankrad i de nedre regionerna av sjuan och var också ytterst nära att vara ett minne blott.

– Det var för sju, åtta år sen ungefär. Det fanns inget intresse, inga medlemmar och inget lag. Det var jätteilla och det stod och vägde på om vi skulle lägga ner eller satsa. Då tog vi fram den här sloganen eller målsättningen att vi skulle bli bäst i kommunen. Det har vi haft som mål hela tiden och det har sporrat oss enormt. Vi hoppas nå den målsättningen i år, men det blir svårt. Det är en tuff, tuff serie, säger Tonnie Jönsson.

Receptet kan förstås Tonnie Jönsson, som ägt och drivit Lindells Bageri tillsammans med brodern Jörgen Jönsson, tillika TAIK:s meste spelare, ungefär lika länge som han har suttit i TAIK:s styrelse, utantill.

– Vi gör allt för att de killar som kommer ut till oss ska trivas. Vi har mycket samkväm och organisationen håller säkert division två-klass. Vi har fina omklädningsrum, vi har egen buss och de får käk hos oss. Folk tror att vi betalar pengar, men det finns inte, säger Tonnie Jönsson.

Han vill att TAIK ska vara navet i byn, något som ett högt medlemsantal och höga publiksiffror också vittnar om. Därför har den lokala anknytningen hos spelarna också varit viktig.

– Vi jobbar fortfarande med det – ju högre upp i tabellen vi kommer desto svårare är det så klart – men vi vill gärna hålla oss till vårt närområde, säger Tonnie Jönsson och fortsätter:

– Det kan vara en farfar eller vad som helst som gör att man har en anknytning till byn.

Eftersom Tonnie Jönsson tar emot mitt i bakstressen på jobb, känns frågan förstås befogad. Finns det någon likhet med att driva ett bageri och en fotbollsklubb?

– Driver du ett företag, är det klart att det smittar av sig. Det gör det klart. Men sen kan man inte driva en förening som ett företag, det har jag sett andra stora killar göra och misslyckas. Men det är ingen nackdel, säger Tonnie Jönsson.

TAIK premiärspelar i fyran nordvästra den 7 april, borta mot Ödåkra. I samma serie ligger degraderade BoIF.

ÖVRIGA LAG

Publicerad 19 March 2018 00:00