Agneta Nielsen är tillbaka i RIS.

Agneta Nielsen är tillbaka i RIS. Foto: Mikael Öhrn

Inför säsongen: RIS går emot strömmen

RÖSTÅNGA.

Tio lag i serien har på tre år blivit sju och tre lag i kommunen har på ett år blivit två. I RIS går man däremot tvärtemot strömmen och har en bredare trupp än någonsin. Då vågar klubben också tro på ett tabellyft.

Av
Mikael Öhrn

Utöver rekordsäsongen 2015 då RIS damseniorer var fem poäng ifrån en kvalplats till trean, har laget kämpat med en tunn trupp och legat ganska fast förankrat i de nedre regionerna av tabellen. Men den hemvändande tränaren Agneta Nielsen (delat ledarskap med Tommy Rydén och Stig Eriksson) har i år kommit tillbaka till en bredare trupp än någonsin.

– Vi är drygt 24-26 spelare på pappret, det var vi inte för ett och ett halvt år sen. Det känns bra för att vara en så liten ort som det är, säger Agneta Nielsen, som liksom tränarkollegan Stig Eriksson, samt totalt fem spelare sen i somras, har anslutit från nedlagda TSK/SBK.

Stommen i truppen utgörs annars av RIS gamla F97-lag, ett lag som Agneta Nielsen följt och tränat ända sedan niomannatiden.

– Nu har de spelat ihop länge, det kommer successivt att de vet var de har varandra. Det har man sett nu. Det är lite kallare avslut. Tidigare har vi också haft enklare insläpp av mål men nu är de tryggare med bollen. Börjar man sätta chanserna går det snabbt åt det andra hållet istället. Med lite rutin blir spelet lugnare. När man är trygga i spelet blir det lite att man låter bollen göra jobbet istället. Då har man de här två sekunderna extra att tänka lite.

Något som sammantaget gör att Agneta Nielsen vågar tro på en placering högre upp i tabellen i år.

– Övre halvan tror jag säkert att vi ska klara av att nå. Förhoppningsvis ska vi spela lite rolig fotboll också.

Hur ser du som tränare annars på utvecklingen inom damfotbollen? På tre år har tio lag minskat till sju lag i fyran nordvästra.

– Den är ju dyster. Det krymper hela tiden, det känner jag är synd. Har det väl börjat, är det svårt att få igång ungdomarna igen. Men det är väl mycket annat som pockar på idag. Men exakt vad det är som gör att det blir så, vet jag faktiskt inte, säger Agneta Nielsen och berättar att många som slutade i TSK/SBK gjorde det på grund av oregelbundna arbetstider.

– Sen är det fortfarande så att om en slutar spela, slutar kompisarna också. Så är det inte på killsidan, men på tjejsidan är det tyvärr fortfarande så.

RIS spelar borta mot Eket i premiären av fyran nordvästra den 15 april. Första motstånd hemma på Odenvallen blir Fortuna/HAIS den 22 april.

Publicerad 21 March 2018 11:40