Blixten tar sig oftast in i byggnader via el- eller telenätet, därav är det viktigt att dra ut exempelvis elkontakten till tv och telefoner.

Blixten tar sig oftast in i byggnader via el- eller telenätet, därav är det viktigt att dra ut exempelvis elkontakten till tv och telefoner. Foto: Pixabay

Skydda dig mot åskan

"I dag finns det betydligt fler tekniska prylar hemma som kan ta stryk"

Bostad.

Sommar, sol och förhoppningsvis mycket värme. Men med värmebölja kommer även åskoväder som kan leda till både personskador och fastighetsbränder. Här är tipsen på hur du både skyddar dig själv och din egendom från blixtnedslag.

Av
Andreas Lindegren

Blir sommaren lik förra årets värmebölja är risken stor för bränder i skog och mark till följd av åska och blixtnedslag. Ihållande hög värme ökar nämligen risken för åska. Men åska kan inte bara orsaka bränder i skog, utan även orsaka personskador och exempelvis skador på elprodukter i bostäder. Elsäkerhetsverket varnar nu för konsekvenserna om man inte vidtar åtgärder för att skydda både sig själv och sin egendom.

Enligt Elsäkerhetsverket gäller det att vara extremt försiktig om åskan går och tänka på säkerhetsaspekterna först. Blixten tar sig oftast in i byggnader via el- eller telenätet, därav är det viktigt att dra ut exempelvis elkontakten till tv och telefoner.

– I dag finns det betydligt fler tekniska prylar hemma som kan ta stryk. Dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till tv, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut, säger Göran Olsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till tv, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut

Eftersom åskväder ofta bryter ut i samband med värmeböljor bör man ha detta i beaktande när man lämnar sin permanenta bostad eller sitt fritidshus ett par dagar.

– Det kan också vara bra att alltid göra så när man åker hemifrån en eller flera dagar till exempel på semester, tipsar Göran Olsson.

Viktigt att känna till är att utrustning som är kopplad till både el- och telenätet är särskilt utsatt vid åska. Blixtnedslag kan skada ledningar och komponenter utan att det märks, vilket kan resultera i att så kallad krypström uppstår vilket i sin tur kan leda till brand.

För att skydda din egendom är tipset att installera ett fast åskskydd och att åskskydden jordas ordentligt, något som kräver att man anlitar ett elinstallationsföretag för att få hjälp med rätta tekniska lösningar samt korrekt installation.

– Se till att du har en fungerande jordfelsbrytare installerad. Den känner även av om en liten krypström skulle uppstå, säger Göran Olsson.

För att undvika personskador ska man alltid söka skydd inomhus om ett åskväder närmar sig och undvika att använda den fasta telefonen. Mobiltelefoner går bra att använda, förutsatt att de inte är kopplade till elnätet.

Har du inte möjlighet att söka skydd inomhus ska man tänka på att även om blixten kan slå ner var som helst, söker den sig oftast till den högsta punkten, vilket innebär att en person som står på ett öppet fält har större risk att bli träffad av blixten. En person som befinner sig i öppen terräng, på kalfjäll eller dylikt och inte kan nå lämpligt skydd, gör bäst i att i söka skydd i en svacka i terrängen och allra helst gå ned på knä och böja sig framåt med händerna på knäna.

Man bör även tänka på vad man håller i händerna. Befinner du dig exempelvis på en golfbana bör du lägga bort golfklubborna.

– Paraplyer kanske man inte tänker på, de leder också ström, säger Göran Olsson.

Så skyddar du dig och din egendom:

  • Sök dig inomhus så snart ett åskoväder närmar sig.
  • Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.
  • Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.
  • Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.
  • Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.
  • Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till den högsta punkten.
  • Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.
  • Följ väderprognoserna för att ta reda på om ett åskväder är i antågande.

Källa: Elsäkerhetsverket

Publicerad 13 July 2019 07:00