Kör du på nyfallen snö eller genom snövallar kan snön packas mellan fälgens ekrar och orsaka så svår obalans att hela bilen vibrerar.

Kör du på nyfallen snö eller genom snövallar kan snön packas mellan fälgens ekrar och orsaka så svår obalans att hela bilen vibrerar.

Se upp med nysnön

Motornytt i korhet

Av
Ian Maasing

Snön ger obalans

VINTER. Det är ett vinterproblem med de gjutna lättmetallfälgar som sitter på många bilar. Kör du på nyfallen snö eller genom snövallar kan snön packas mellan fälgens ekrar och orsaka så svår obalans att hela bilen vibrerar. Stanna då på närmaste parkering, kolla fälgarna och peta bort den snö som fastnat mellan ekrarna. 

Var aktsam om plasten

SNÖVALLAR. Äldre bilar har inga problem med snövallar och isblock. Med sina kofångare av stål plöjer de genom snövallarna och krossar isblocken. Dagens bilar med fronter av tunn plast och luftmotståndsminskande plastpaneler i underredet klarar däremot inte närkontakt med snö och is. Kör inte genom plogvallar med en modern bil!

Lita inte på det sträva

HALKA. Den rekordvarma vintern är förrädisk. Med ett par plusgrader på termometern i bilen och med vägbanor som ser riktigt sträva ut, ger oftast ett hyggligt väggrepp. Men marken kan vara så kall att när du måste bromsa hårt och din bil inte har dubbdäck, kan det som ser så strävt ut förvandlas till hal is under de bromsande däcken.

Publicerad 01 March 2015 12:00