Bilar med fyrhjulsdrift drar bättre än tvåhjulsdrift.F

Bilar med fyrhjulsdrift drar bättre än tvåhjulsdrift.F

Dragkraft i fyrhjulsdrift

Motornytt i korthet

Av
Ian Maasing

Fyrhjulsdrivning drar

BRÄNSLE. Fyrhjulsdrivning drar bilen bättre än tvåhjulsdrivning genom lera och snö. Men den drar mera bränsle på grund av alla extra kugghjul, lager och axlar samt högre vikt varför allt fler biltillverkare erbjuder tvåhjulsdrivna versioner av sina suvar och crossovers med upp till 20 procent lägre bränsleförbrukning. Dessutom kostar de betydligt mindre.

Det är kedjor som gäller

ALPPASS. Tänker du ta bilen ner till Alperna under februarilovet? Då vet du väl att du inte får köra med dubbdäck på kontinentala väga utan bilen ska ha dubbfria friktionsdäck. I Alperna kan du hamna på bergvägar där skyltar föreskriver snökedjor, och då gäller det att ha kedjor eller autosockor utanpå friktionsdäcken!

Antisladd i halka

PROBLEM. När är risken för sladd som störst? Naturligtvis när det är halt! Men ska nu inte antisladdsystemet se till att bilen inte sladdar? Nej, systemet har begränsad effektivitet i halka eftersom det stabiliserar bilen genom att bromsa något av hjulen. Har hjulet ett dåligt väggrepp blir ju den stabiliserande kraften liten!

Publicerad 17 January 2016 12:00